Allmänt livstil, min resa, paleo

Paleo som livstil - inte bara mat...

Jag har ju beklagat mig en hel del över hur jag mår när jag slarvar med mat och träning. Beklagat mig över min dåliga karaktär som om det inte vore jag som bestämde över mig själv...
Men nu är det faktiskt så att jag bestämmer själv, jag tänker inte skylla på omständigheter längre. 
(Bara en gång till - idag var jag så dum att jag tog med en för liten matlåda till jobbet så när jag gick ut på lunchen så var jag fortfarande hungrig. Vilket resulterade i en glass, fast jag lovat mig själv att skärpa mig de närmaste dagarna. 
Dessutom bröt jag nageln på den där dumma glassboxen - somliga straffar Gud genast!!)

Paleo som livstil - inte bara mat...
Jag tänker inte här och nu fördjupa mig i vad paleo innebär för mig utan bara lite subjektivt berätta hur jag halkade in på denna resa. 
Jag har historiskt sett alltid haft problem med magkatarr pga ett bråck på övre magmunnen. Jag har så länge jag kan minnas haft psoriasisliknande eksem i hårbottnen vid nacken. Jag har väl alltid varit glad i mat men aldrig haft direkt problem med övervikt. 
Det var främst för mitt magonda som jag började med GI/Lchf/Kärnfrisk och det fungerade ganska bra för mig. Det och att jag började att träna ordentligt igen (hade haft ett ganska långt uppehåll efter att Anton föddes). Jag knaprade fortfarande omeprazol förstås, men det lärde jag mig att leva med. 
Men det var först när Frisk Sport & Fitness öppnade i Linköping som jag kände att det verkligen var kul att träna igen =) Jag har alltid gillat lagsporter, har spelat både handboll och fotboll. Men det gör ju också att man känner sig ganska ensam på ett gym, åtminstone kände jag det så. Men på Frisk känns det som om alla känner alla, man pratar med de flesta och personalen bryr sig på riktigt hur det går för dig och din träning. 
Haha, det skulle ju handla om paleo men blev en hyllning till Frisk =)
Jaja, tillbaka till ämnet...

När jag ökade min träning så märktes det ganska snart att jag inte orkade så mycket som jag ville, jag lade till lite proteinshaker och bcaa, en och annan celsius också. Men det kändes fortfarande inte riktigt hundra. Jag kollade runt lite, googlade lite och fann - PALEO!! Ren mat som gör att du orkar att prestera på träningen!
Jag är ju av den naturen att jag går på allt, visa mig den reklam som inte jag fallit för... Jag går dessutom gärna in för allt 100% också, tyvärr bara för att tröttna rätt snart. Full fart framåt med paleo alltså! Jag märkte rätt så snart att jag orkade mer. Jag var piggare för jag sov när jag skulle sova, mättare för jag åt när jag skulle äta och starkare för jag arbetade (både fysiskt och psykiskt) när jag skulle arbeta. Några månader senare kom andra bonuseffekter, jag kunde sluta med omeprazol och eksemet hade lugnat ner sig avsevärt. Hår och naglar växer så det knakar. Och då har jag ändå inte varit strikt paleo! Jag har ätit paleo/paleoish i snart två år och har definitivt inte tröttnat!

För mig handlar paleolitisk livstil om att få vardagspusslet att gå ihop, det är inte bara mat. Visst, maten är viktig för mycket kretsar runt den. Den är inte bara din kropps bränsle utan även en social grej, man umgås ofta runt maten. Ta dig tid att äta med familj och vänner, stäng av tv:n åtminstone ett par kvällar i veckan. Jobba med sånt som du tycker är kul och meningsfullt inte bara för att lyfta lön. Träna så att du blir stark och trivs med din kropp. 
Jisses, det låter nästan som nån sån där livscoach, usch det är det sista jag vill. 
Men det är fortfarande sant! 

Paleo kallas ju även 'Hunter and gathering' man ska leva som stenåldersmänniskor. De rörde mycket på sig för att få mat, numera finns ju mat överallt så vi får ersätta det med träning. Men när de hade jagat så räckte maten ett tag, då vilade de sig, lekte och umgicks med varandra. Jag tror att när det känns som om världen snurrar för fort så ska man söka sig tillbaka, man behöver inte vara bakåtsträvare för det men evolutionen har kanske inte riktigt hunnit med! 
Glöm för all del inte att vila =)

Vila ska jag göra nu, nästa gång jag skriver ett så pass långt inlägg så ska jag göra det på datorn, inte iPhone. 
Visa fler inlägg