Allmänt, Recept Kombucha, islatte

Islatte och kombucha, part 2!

Hoppsan, hoppsan! Jag tryckte visst på publicera när jag endast skrivit rubriken, aarrggghh - vad klantigt!
Jaja, här är själva inlägget iallafall =)
 
Jag utlovade ju receptet på min favoritdryck nummer ett den här sommaren, nämligen Islatte på mandelmjölk.
Godast är den på kallbryggt kaffe men det går på nedkylt bryggkaffe också.
Och så underlättar det ju om man redan har mandelmjölk färdig i kylen, så här gör jag den när jag ska ha den till islatte.
 
Ca 1 liter mandelmjölk, osötad
Lägg 2 dl sötmandlar i blöt över natten.
Skölj ordentligt i friskt kallt vatten.
Mixa mandlarna med 1 liter vatten och en nypa havssalt (minst en minut på hög hastighet)
Sila i en nötduk.
Förvara i tät glasflaska i kyskåp, håller i ca 4-5 dagar.
 
Kallbryggt kaffe
Ladda en presskanna med kaffe för sex personer och fyll den med kallt vatten lagom för fyra personer.
Ställ i kylskåp över natten UTAN att pressa ner.
Pressa ner morgonen därpå (eller efter åtminstone 8 timmar)
 
Islatte
2 delar kallbryggt kaffe
1 del mandelmjölk
1/2 krm vaniljpulver
Lönnsirap efter smak
Is, några kuber att mixa och några kuber i glaset
Blanda allt i en mixer (jag använder min smoothiemixer)
Häll islatten över isbitar i ett högt glas och njuuut!!
 
Bilden blev inte så bra men den smakade gott iallafall =)
 
När jag inte njuter av min egen islatte så tar jag gärna en på Espresso House, tyvärr inte lika bra för kroppen men ruggigt god!! Här myser jag med mitt lilla hjärta...
 
Och så har jag ju äntligen kunnat njuta av min egen kombucha!!
Den blev färdig idag =)
I alla artiklar och recept som jag har läst om kombucha (och det är rätt många, haha) så står det att man ska ha tålamod, det blir oftast inte bra första gången, man ska prova sig fram och så vidare.
Meeen - jag måste erkänna att det blev jättebra!!
Den är lite mildare än den man köper så kanske att jag låter den fermenteras nån dag extra nästa gång men det är inte nödvändigt. Jag använde mig av sparade flaskor från Svensk Kombucha så jag tyckte att det var enklast att smaksätta dem enligt etiketterna på flaskan =)
 
Efter tio dagar med kombuchakulturen så smaksatte jag den...
 
Och efter ytterligare tre dagar så provsmakade jag den =)
 
Imorgon ska jag köra bodypump på morgonen, det kommer att kännas för gårdagens spinning coh bodycombat satte sina spår... Hua, men nu är höstterminen igång så det är bara att köra hårt!!
 
Tjing!
 
Visa fler inlägg