Idag har det var en så där högst ordinär tisdag, men ibland måste man ha tråkigt för att uppskatta det roliga. Tror att det var Nalle Puh-citat. I vilket fall som helst så får vi hoppas att det stämmer, för då kommer jag att mycket roligare imorgon ;-) Och jag har redan planerat in bodybalance imorgon bitti och box med Lisa på kvällen!!
Idag när jag kom hem från jobbet så testade jag ett bullrecept. Det är svårt att få till texturen riktigt bra när man gör paleobullar, man vill ju gärna ha de här sega glutentrådarna som blir när man knådar en vetedeg lite extra. Men ajabaja, inget gluten här tack!! Min paleodeg har en tendens att vara extremt kladdig och blir gärna lite svampig pga av alla ägg. Eftersom jag ville ha en fyllning med äppelmos så behövde jag en lite torrare deg (den blev tillräckligt kladdig ändå). Jag gjorde om mitt tidigare kanelbullerecept lite...
Äppelknyten, ca 16 små
* 4 ägg + 1 äggula, spara vitan till pensling
* 5 msk honung
* 1 dl kokosmjölk
* 1 dl mandelmjöl
* 1 dl kokosmjöl
* 2 tsk kardemumma
* 2 tsk bakpulver
* 4 msk fiberhusk
* 50 g smält kokosolja
Fyllning
* 1 dryg dl äppelmos
* ev lite hackat äpple, om man vill ha lite mer konsistens.
Lite kanel att pudra över.
Vispa ägg och honung poröst.
Blanda i oljan och kokosmjölken.
Blanda alla torra ingredienser och rör ner i äggsmeten, blanda väl.
Låt svälla i ca 5 minuter.
Dela degen i 16 bitar (då blir det rätt små bullar).
Platta ut dem till små fyrkanter (detta är extremt kladdigt, det underlättar om man tvättar händerna ett par gånger under tiden).
Lägg på ca 1 tsk äppelmos och ev lite hackat äpple mitt på fyrkanterna och 'knyt' ihop hörnen.
Flytta över till bullformar, pensla med äggvitan som blev över och pudra över lite kanel.
Grädda i mitten av ugnen, 175° i ca 20 min.
Provsmakade en till ett glas kall nyponsoppa, mums!!
Nyponsoppan är lika god varm som kall, imorse drack jag den varm. Jag gör oftast rätt mycket så att det räcker åtminstone 2 dagar, det är inte bara jag som gillar nyponsoppan i familjen ;-)
Den här nyponsoppan är mycket godare än de man köper färdiga. Och väldigt enkel...
Nyponsoppa, ca 6 dl
* 6 dl vatten
* 1/2 dl nyponskalsmjöl
* 1-2 msk honung
* 1 krm vaniljpulver
Blanda vatten och nyponskalsmjöl i en kastrull.
Låt koka upp och vispa under tiden.
Tillsätt honung och vanilj.
Smaka av.
När du tagit av kastrullen från plattan så kan du vispa ner fiberhusk om man vill att soppan ska vara lite tjockare, inte nödvändigt tycker jag eftersom jag inte 'äter' soppan utan bara dricker den.
Jag har inte skrivit det i recept som jag lagt ut men en förutsättning är att använda så 'rena' produkter som möjligt och ekologiskt förstås. Jag använder väldigt mycket Kung Markatta och en hel del Renée Voltaire. Jag blev jätteglad när jag såg att 'vårt' Coop tagit in Urtekram, deras äppelmos är himmelskt gott!!
Jag använder också en hel del fiberhusk, det är samma sak som pulveriserat psylliumfröskal.
Godnatt, hoppas på en roligare dag imorgon ;-)