Allmänt, Paleokväll paleokväll jan-16

Paleokväll i Linköping!

Då var det dags att ta tag i det nya året =)
Jag tänkte att ha en lite sammankomst där det bl a blir en liten föreläsning om paleo och vad det innebär.
Det blir en paleobuffé och en fråge/diskussionsstund.
Jag tänkte mig en mindre grupp så att alla ska våga att delta aktivt i diskussionen...
 
 
 Varmt välkommen!
 
Kram
//Jessica
 

Slut på julledigheten...

 Jaha, så var julen slut för den här gången. För den vara ju inte till påska och inte till fastan heller för den delen =)
Jag gillar ju julen så för min del så skulle den kunna hålla på lite till =)
Speciellt nu när snön äntligen kom. Äntligen lite julkänsla!
 


Idag var vi ute på landet för att kolla till det lite. Vi tog med så att vi kunde göra lunch där, lax och äggröra, enkelt och gott.  Vi eldade  men det tog väääldigt lång tid att värma upp torpet. Eller, det blev aldrig varmt men vi kunde iaf ta av oss jackorna, haha!
 


För varje år sedan jag började med paleo så har mitt julbord blivit mer och mer paleoficerat och i år var nästan allt paleo på bordet. Åtminstone det som jag åt av.
 


Min dröm är att fira nästa jul ute på landet och att ha ett helt paleoinspirerat julbord. Från sill till prinskorv, skinka och dopp.
Lite bakåtsträvande, både när det gäller mat och traditioner =)
Men är det nåt ställe som är som gjort för traditionell jul så är det Viggedal!
 


Men nu ska jag planera nyårmenyn. Paleo? Självklart =)
Kram
//J

Vörtbröd!

Vad vore julen utan ett vörtbröd till julskinkan? 
Receptet kommer kanske lite tätt inpå julafton men jag renskrev det idag (alltid intressant att försöka tyda mina kråkor, haha) Men jag vill ju att ni ska testa det här brödet, dessutom blev det riktigt, riktigt gott. Och konsistensen blev perfekt, inte alls lika svampigt som paleobröd kan bli.
Många ingredienser men ganska enkelt att göra =)



 
Vid mitt bords Vörtlimpa
 
75 g smält ghee
5 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosmjöl
0,5 dl mandelsmör
6 ägg
2 msk psylliumfrön
3 tsk bakpulver
240 ml kokosmjölk
1 tsk havssalt
0,5 msk malen kryddnejlika
1 msk malen ingefära
2 tsk malet pomeransskal
2 tsk brödkryddor
2 msk dadelsirap
1,5 dl russin
 
Sätt ugnen på 200°.
Blanda torra ingredienser i en skål.
Vispa ihop övriga ingredienser, utom russinen, i en annan skål.
Klä en brödform med bakplåtspapper.
Blanda samman vått och torrt och i med russinen.
Häll smeten i formen och grädda i ca 45 min.
Stäng av ugnen och låt stå ytterligare 5-10 minuter.
 
Mums med skinka och hemmagjord senap. =)

Idag tog jag över min mans hemska mansförkylning, hoppas att det går över snabbt...
Kram
//J
 
Paleosås, Recept Hovmästarsås

Julförberedelser och jullunch...

Den här fjärde advent har jag tillbringat i köket, och det är faktiskt bland det bästa jag vet =)
Speciellt när jag har haft min familj omkring mig.
Pappa var här och jag klippte både honom och Anton. Mamma och Calle kom på jullunch med sina söta små busfrön till nakenhundar, Elvis och Elton. Och så är ju Simon hemma!!
 
Vi åt en jultallrik med julskinka, hemgjord senap, Janssons frestelse, lax med hovmästarsås, köttbullar, brysselkål och tre sorters sill.
Sedan hade vi julfika med Lucifers katter, adventskaka, pepparkaka och två sorters praliner.
Och sedan tog det typ två timmar innan man orkade att röra sig igen, haha!
Men då klädde vi granen =)
 
 


Ovannämnda Lucifers katter, adventskaka och pepparkakor finns det recept på tidigare i bloggen.
Receptet på senapen finns också och den är ju en del av hovmästarsåsen - som kommer här:
 
Hovmästarsås
2 msk egen senap
1 msk dijonsenap
1 msk honung
0,5 tsk havssalt
1 krm svartpeppar (mer efter smak)
1 msk vitvinsvinäger
2 dl mild olja
1 dl hackad dill
Blanda senapen, honungen, salt, peppar och vinäger.
Se till att oljan och senapsblandningen har samma temperatur.
Tillsätt oljan droppvis under vispning med elvisp.
Tillsätt hackad dill och smaka av med ev mer peppar
 
Klart och supergott!
 


Jag har massor med paleorecept som jag bara måste sätta mig ner och renskriva, rödkål, julnötter, vörtbröd, kakor, praliner osv.
Jag har haft mycket att göra den här hösten men ändå försökt att hinna med att experimentera i köket för det är ju såååå kul!
Kram på er och ta det lugnt i julstressen!
//J
Allmänt, Kostrådgivning/Livsstilscoachning Konsultation, Lilla livsstilspaketet, Lilla viktminskningspaketet, Livsstilsomläggning, Prislista, Stora livsstilspaketet, Stora viktminskningspaketet

Nu kööör vi!! 2016 here we go!!

Nu närmar vi oss 2016 och eftersom jag redan har fått 3 kunder så är det bäst att dra igång min kostrådgivning/livsstilscoachning på riktigt. =)
Jag är taggad till tusen för det här är riktigt, riktigt intressant.
 
Om ni läste tidigare inlägg så skrev jag att jag att jag kommer att ha kursliknande paleokvällar här i Linköping och det ska jag ha. I mindre grupper, hur många tillfällen det blir beror på efterfrågan.
Första kvällen kommer att bli den 28:e januari (om inget oförutsett inträffar) och mer info om den och hur du anmäler dig kommer inom de närmaste dagarna att finnas på min FB-sida Vid mitt bord - med paleo som livsstil.
 
 
Bland det svåraste att göra är ju att sätta pris på en människas välmående, jag vill ju att alla ska må bra! Men nedan har ni i alla fall prislistan med start 2016, och förklaring på de olika 'paketen'.
 
 
 
Det här är ju paket som jag valt att sätta samman för att man ska kunna få en överblick, självklart kommer jag att göra personligt anpassade ' paket' också, då man skräddarsyr exakt för kunden.
 
Tycker du att det låter intressant? Du når mig på vidmittbord@outlook.com
 
//Jessica
 

Hemmagjord senap!

En senap utan konstigheter? Inget raffinerat socker eller några konserveringsmedel?
Finns det eller måste man välja att äta julskinkan (som också kan vara svår att hitta utan tillsatser) utan senap?
Hittills har jag 'fuskat' med senapen, den har ju iallafall varit glutenfri. Men i år tog jag mig i kragen och gjorde en egen senap. Jag gillar inte om den är för söt så om man vill, och inte räknar kalorier, så kan man lägga till ytterligare sött t ex två msk honung. 




Paleo-senap
52g gult senapsfrö
26g brunt senapsfrö
1,5 dl vatten
2 msk senapspulver
2 msk dadelsirap
1 tsk salt
2 msk vitvinsvinäger
0,5 dl mild olja (jag använder avokadoolja)

Sjud senapsfröna i vattnet i ca 5 minuter. 
Tillsätt övriga ingredienser och mixa med stavmixer. 
Håller flera månader i kylskåp och tät glasburk. 


Imorgon ska jag testa att göra hovmästarsås paleostyle och använda den här senapen som bas. Får se hur det går =)

Nu ska jag ta ut ett vörtbröd ur ugnen, undrar hur det blev? Blev det bra så kommer receptet här, bäst att skynda mig för snart är julen här, tjohoo!!



Kram//J
Paleogodis, Recept parmesan, parmesanchips

Parmesan-chips som tilltugg...

Det här är väl mer 'primal' än paleo eftersom parmesan inte är paleo men väl lagrad ost är ju iallafall bättre än en hushållsost.
Det är ännu bättre med get/fårost så det allra bästa om man har svårt att släppa osten är ju förstås en väl lagrad get/fårost =)
Ost är för mig väldigt svårt att sluta med, jag älskar ost i alla dess former!
Men förr mådde jag inte bra av mejeriprodukter, och för all del - om jag äter för mycket nu så känner jag av det förstås. Men annars så tål jag det bättre nu när jag utesluter gluten.
Och det hänger ju ihop, om man inte tål gluten men ändå äter det så förstör man den del av tarmen som tillverkar enzymet som bryter ner laktos. Lite enkelt förklarat =)
 
Men som sagt, nån gång ibland så klarar iallafall jag av dessa helt fantastiska parmesan-chips!
Superenkla att göra och försvinnande goda...
 


 
Parmesan-chips
 
Riv parmesan och lägg små högar (teskedsstora) på bakplåtspapper.
Jag brukar ha lite chiliflakes på.
Grädda i 200° tills de smält och börjar att få färg (ett par minuter, kolla hela tiden för brända chips är inte goda)
 
Vill man så kan man medan de är varma böja dem över skaftet på en träslev och precis innan servering klicka i någon typ av röra, t ex lite guacamole.
De bör hålla sig ett tag i kylskåp men det vet jag inte för det blir aldrig några över hos oss =)
 
Jag skissar just nu på en första paleokväll, där upplägget skulle vara en kortare föreläsning (45-60min), en paleobuffé och en fråge/diskussionsstund. För att få så stort utbyte av varandra som möjligt så kommer det att vara begränsat antal platser.
Jag siktar på att den kommer att vara i slutet på januari, håll gärna utkik på min sida 'Vid mitt bord' på facebook.
 
Kram
//J
Paleosoppa, Recept Palsternacksoppa, förrätt, palsternackor

En värmande soppa till min smakpanel...

 I lördags hade vi vin- och glöggprovning med jobbet och som vanligt var det riktigt trevligt.
Vi brukar oftast vara hemma hos mig och jag använder mina arbetskamrater som försökskaniner/smakpanel för mina experiment i köket =)
Efter lite välkomstsnacks (baconinlindade dadlar, parmesanchips och tapaskorv) så testade vi tre olika sorters viner från Alsace 2013.
Sedan var det dags att testa vinerna till maten.
Jag brukar ju ha min man hemma som medhjälpare i köket men den här gången var han iväg med jobbet. Och då märker man ganska snart att allt tar dubbelt så lång tid!
Speciellt om man inte blir nöjd och börjar om från början...
Jag trodde att jag skulle hinna att träna på förmiddagen, det var ju releaselördag på Frisk, men det kunde jag ju bara glömma!
 
Recepten på det som vi åt kommer att trilla in här på bloggen vartefter, först ut är palsternackssoppan som vi hade till förrätt...
 
Det är stora skålar på bilden, det är faktiskt ca 3dl...
Och jag tror minsann att det föll väl ut för de åt upp alltsammans =)
 
Palsternacksoppa ca 6 port.
 
8 st små palsternackor
1 stor purjolök
2-3 vitlöksklyftor
1 msk timjan
1 l grönsaksbuljong
(jag använder Renée Voltaires lantbuljong)
500 ml kokosgrädde
ghee att steka i 
Knaperstekt bacon, persilja och olivolja till servering
 
Dela palsternackor och purjolök i små tärningar.
Koka upp buljongen i en stor kastrull.
Lägg i hälften av palsternackorna, timjan och all purjolök i buljongen och låt sjuda.
Bryn resten av palsternackorna mjuka i ghee tillsammans med vitlöken (pressad).
Flytta över det brynta till kastrullen och häll i kokosgrädden.
Låt koka upp och sedan sjuda tills det är tillräckligt mjukt för att mixa med stavmixer.
Smaka av med salt och peppar
Strö över hackad persilja och droppa i några droppar fin olivolja.
Servera med knaperstekt bacon.
 
Jag älskar soppor, speciellt så här års. Man blir både varm och glad inombords =)
 
Kram
//Jessica
Jul i vårt hus, Paleofika, Recept Pepparkakor, Pepparkakscookies, paleo

Pepparkaks-cookies och pepparkakor...

Det är ju inte det lättaste att baka inom paleo och det kanske är tur det för jag har hittills inte hittat några bakverk som är hundra procent strikt paleo. Det är ju en anpassning, eller kompromiss, till vår moderna livsstil att göra t ex pizza och muffins fast av bättre råvaror.
Hur vi än vrider och vänder på det så gjorde inte våra förfäder cupcakes och cookies, de gjorde inte mjöl av mandlar eller olja av kokosnöten heller.
Men genom att iallafall använda så rena råvaror som möjligt och inga tillsatser i matlagningsprocesserna så kan jag tycka att det är helt ok att unna sig någon modern paleolitisk frestelse ibland, dessvärre kommer de ganska tätt under december månad =)
 
Det här är ett recept som jag satte ihop förra året, det har potatismjöl i sig vilket gör dem lite krispigare men inte så lämpliga om man vill gå ner i vikt.
Äter du en så går du inte upp i vikt heller, och som alltid - ät med måtta och njut av det du äter.
Få inte dåligt samvete för det du stoppar i munnen för då mår du bara sämre. Tro mig, jag har varit där.
När man samtidigt som man tar den första tuggan av cafeéts gigantiska muffin tänker att det här skulle jag inte gjort! Då smakar inte muffinsen vidare bra, och jag har blivit både fattigare och på sämre humör, stressen över att man gör fel kommer krypande och det är med den stressen som kilona kommer...
 
Jaja, det var den moralpredikan - här är receptet iallafall!
Pepparkakor är ju jättegott men pepparkakscookies slår nog pepparkakor iallafall =)
 


Pepparkakor/cookies (samma deg - olika utförande)
1 dl ghee
5 dl blancherat mandelmjöl
60 ml potatismjöl
2 msk lönnsirap
1 krm himalayasalt
1 tsk vaniljextrakt
60 ml honung
2 tsk kanel
2 tsk pepparkakskryddor
Värm ugnen till 175°.
Blanda mandelmjöl, potatismjöl, salt och kryddor i en stor skål.
Smält ghee och låt svalna lite.
Blanda ghee, honung, vaniljextrakt och lönnsirap ordentligt.(Ibland använder jag stavmixer)
Blanda i mjölblandningen och blanda väl, här kan det vara bra att använda stavmixern.
Pepparkakor -> Kavla ut tunt mellan två bakplåtspapper, stansa ut kakor och grädda i 7-8 minuter.
Pepparkakscookies -> Rulla små bollar och platta till dem lite (kanske stämpla dem!) och grädda i 8-9 minuter.
 



Gott till glöggen i föregående recept =)
 
Kram
//J
Allmänt, Jul i vårt hus, Recept glögg, glühwein, paleo

Glögg på paleovis...

I helgen så hade vi en liten glöggprovning när vi hade kompisar på besök. 
Vi jämförde en glögg efter ett klassiskt recept (1895 från Blossa), en ekologisk (Biskopens torra från Tegnér & Son) och min egna hemmagjorda.
Den klassiska är en av de sötaste på Systemet, den ekologiska är deras minst söta glögg och min egna innehåller endast lite dadelsirap...
Min smakar lite mer som glühwein men det är ändå både min och Martins favorit.
 


Paleo-glögg, ca 75 ml
1 flaska ekologiskt rödvin, valfri alkoholhalt
(Jag valde Les Dauphins, Côtes du Rhône organic)
1 apelsin
1 dl blåbär
1 dl björnbär
1 kanelstång
1 tsk kryddnejlikor
1 tsk kardemummakärnor
1 bit torkad ingefära
0,5 tsk vaniljextrakt
1 msk dadelsirap
 
Tvätta apelsinen noga och skär den i klyftor.
Blanda alla ingredienser i en kastrull.
Låt det nästan koka upp och lyft bort från spisen.
Vill du ha mycket apelsinsmak så låter du apelsinen vara kvar, annars lyfter du ur den här.
Låt svalna i kastrullen under lock i ca tre timmar.
Sila, och servera. Varm är godast tycker jag.
 


Den här glöggen är ju baserad på vin och det är en gråzon inom paleo. Litegrann beroende på hur strikt du är förstås. Men om man är väldigt sockerberoende så är iallafall min glögg mycket bättre än de som finns att köpa. Biskopens torra är som sagt Systemets glögg med lägst sockerhalt men den innehåller ändå 115 g/liter. Min glögg baseras på ett vin med mindre än 3 g/liter, jag tillsätter en del sött med dadlar, björnbär och blåbär men det kommer ändå inte i närheten.
 
Så njut av ett kryddigt glühwein i jul!
 
Glögg på er!
//Jessica
 
Visa fler inlägg