No noopoo för mig tack!

Det finns ju vissa som använder sig av 'noopoo'. Det betyder ju att man inte tvättar håret med schampoo. Vissa tvättar med bikarbonat och vissa inte alls. 
Mitt hår är väldigt torrt och slitet, men jag är ganska duktig på att låta håret vila från produkter. 
Den här veckan så testade jag att ta det liiite längre. ( Egentligen pga att vi varit på landet och det har varit för kallt att tvätta mer än bara kroppen :P)
Således har jag idag tvättat håret för första gången på nästan en vecka! Piuuh, äckligt eller?!
Det funkade ju ganska bra ändå, men jag hade aldrig klarat av det om jag inte haft semester. 
Så här såg det ut efter sex dagar...


Men gissa om det var skönt att tvätta det idag =)

Idag firar jag ju dessutom tolvårig bröllopsdag med min soulmate!
Lite prosecco blev det då...


Från idag...


Från igår...

//J


En riktigt skön slappardag...

Idag har jag haft en sådan där semesterdag där man bara är. Jag har varit lite småtrött och vädret har varit både bra och dåligt. 
Vi gjorde några ärenden i förmiddags och sedan fick vi besök av Louise och barnen. (Vi behöll det ena barnet till imorgon, haha!)
Annars har jag gått runt på tomten, planerat, plockat och tittat på blommor...




Sedan gjorde barnen en femkamp, det var Martin och jag mot Leo och Anton, de vann förstås (de hade ju gjort reglerna!)
Lite 'military training' ingick i femkampen...


Nu ska de ut och paddla och då tänkte jag läsa lite. Alkemisten av Paolo Coelho står på tur!

Kram
//J
Allmänt Viggedal

Måla, måla, måla...

Idag fick jag för mig att måla, det är ju ändå så tråkigt väder!
Jag målade äntligen mitt gamla pottskåp. Det hade en mörk målad träfärg (fråga mig inte vilken sort det skulle likna). 


Jag är ju extremt dålig på att komma ihåg att ta 'förebilder' men så här blev det iallafall. 
Ganska nöjd är jag. 
Det ska sättas dit en liten spegel på insidan locket men jag har inte hittat någon än, det ska ju vara en gammal...

Jag målade även färdigt skåpet i köket =)



... och nu väntar jag på att spacklet ska torka i trappen. Sen ska jag måla där med!

Just det, jag målade ju lilla bordet också, ge mig en pensel och lite färg så...



//J
Allmänt Viggedal, midsommar, vitrinskåp

Midsommarhelg 2015...

Denna midsommar, liksom de flesta som jag kan minnas, bestod mest av regn, kyla och lite, lite sol...
Vi hade gäster ute på landet och det var jättetrevligt trots att vi fick vara inomhus mest hela tiden.
Jaja, barnen hann att paddla lite i alla fall men någon midsommardans runt stången blev det inte.
 
Nackdelen med det här vädret är ju också det att man glömmer att ta kort, man får liksom aldrig tanken
'Åh, vad vackert, det måste jag fota!'
 
En klassisk midsommarbukett i alla fall =)
 
Vi har ju grejat en del i torpet inför midsommar, bland annat har vi byggt trapp (bilder kommer senare när den är målad och helt klar med lister och allt)
 
Och vi byggde även ett vitrinskåp!
Vi tog en fotoram/tavla som vi köpte en gång för längsen på Ullared och några tavellister.
 
 
 
 
Så här blev resultatet!
 
 
 
Igår var internationella yogadagen och det firade jag med en yoga i gröngräset och ett glas kombucha!
 
 
 
/J
 
Paleofika, Recept Sirapskakor med ingefära

Sirapskakor med ingefära.

En av mina favoritkakor innan jag började med paleo var Sirapsstänger eller Farmors kakor som vi kallar dem.
Det skulle ju vara underbart med en paleovariant av dem!
Men hur gör man det av en kaka som består av sirap, socker, vetemjöl och smör?!
Svaret är förstås att det går inte, men jag gjorde en annan variant, med ingefära och lönnsirap...
 
 
 
Sirapskakor med ingefära
 
5 dl mandelmjöl
0.5 tsk Himalayasalt
0.75 tsk bikarbonat
ca 2 tsk färskriven ingefära (mer om du vill ha en distinkt ingefärasmak)
1 dl lönnsirap
1 msk kokosolja
35 g ghee
3 msk mandelsmör
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda mandelmjöl, bikarbonat och salt i en skål.
Smält ghee och rör sedan i kokosoljan så att den också smälter.
Rör i mandelsmör, ingefära och lönnsirap i gheeblandningen.
Blanda alltsammans väl, jag använder stavmixer här.
Rulla ut till tre längder som du lägger på en plåt med bakplåtspapper och platta till längderna lite grann.
Grädda i 15 minuter.
Skär längerna på snedden till kakor så fort du tar ut dem ur ugnen.
Låt svalna.
 
//J
 
Paleofika, Recept maränger, paleomaränger

Paleomaränger!

Vad är en midsommar utan jordgubbar, maränger och vispgrädde?
Jag byter mer än gärna ut vispgrädden mot kokosgrädde smaksatt med lite vanilj. Och här är mitt recept på paleomaränger.
Det är ju inga 'nyttiga' maränger, men de innehåller i alla fall inte något vitt socker =)
 
 
 
Maränger, ca 50 små (jag gör några bottnar och kanske tjugo små, nu gjorde jag bl a  'bakelsebottnar')
 
2 äggvitor
1 1/4 dl lönnsirap
 
Sätt ugnen på 100.
Blanda äggvitor och lönnsirap i en kastrull.
Värm blandningen på låg (typ 3 av 9) värme samtidigt som du vispar med elvisp.
Vispa i minst 5 minuter.
Det ska bildas små 'toppar' av vispen.
Spritsa ut maränger på bakplåtspappar.
Grädda i mitten av ugnen i 2 timmar och låt stå i eftervärme i 1 timme.
Förvara torrt.
 
 
 
Mums till kaffet!
//J
 
Allmänt Viggedal, diskho

Härliga måndag!

Ja, härliga måndag kan man väl få säga när man har ledigt och tillbringar dagen ute på landet?!
Vi har hållit oss sysselsatta hela dagen med att bygga trapp, bada (inte jag) och åkt till Rimforsa och handlat.
Jag testade min nya diskho och kunde konstatera att den fungerar utmärkt =)




Anton lärde sig att landa på fötterna efter en volt på studsmattan och sen stod vi på händer och huvud.
 


 
Jag försöker att strukturera upp recepten i bloggen litegrann. Jag har gjort fler kategorier och lagt in några av recepten igen under passande kategori och utan en massa 'lulllull'snack, =)
Hoppas att det blir lättare att hitta då. Det tar lite tid att göra det men jag gör det lite pö om pö så ha tålamod med mig!!
 
Ha en trevlig vecka!
//J
Paleosoppa, Recept nässelsoppa, nässlor, paleosoppa

Nässelsoppa med vitt vin...

En soppa som smakar vår!

3 liter späda nässlor (utan de tjockaste stjälkarna)
2,5 liter vatten
4 tsk salt
2 msk kokosolja/ghee
1 liter buljong (Renée Voltaires lantbuljong)
2 dl vitt vin
1 näve gräslök
salt o peppar

Skölj nässlorna noga.
Förväll dem i det kokande, saltade vattnet i ca 8 min.
Sila och hacka bladen.
Hacka gräslöken.
Smält kokosoljan/gheen och fräs nässlorna tillsammans med gräslöken.
Häll i vinet och låt sjuda i ca 1 minut.
Späd med buljong och fortsätt att sjuda i ca 5 min.
Salta och peppra efter smak.
Servera med hackat hårdkokt ägg och fröknäcke.
 



En frisk soppa som passar ypperligt till förrätt eller mellanmål, vill man ha den som huvudrätt så kan man addera 1-2 dl kokosgrädde.

//J
Paleosoppa, Recept crockpot, räkfond, fisksoppa, skaldjur

Het fisksoppa i crockpot.

Det här är en av mina favoritsoppor, funkar lika bra som huvudrätt som förrätt.
Du behöver en fond först...
 
Vidmittbords räkfond
 
Skal från 500 g räkor
1 hackad gul lök
1 hackad morot
50 g hackad rotselleri
5 msk kokosolja
3 msk tomatpuré
5-7 dl vatten
2-4 dl vitt vin
2 tsk Reneé Voltaires lantbuljong
 
Fräs morot, lök och rotselleri i kokosoljan
Tillsätt tomatpuré och räkskal och rör om
Häll på vatten, vin och lantbuljongen
Koka i ca 15 min under lock
Sila
(Går bra att frysa om man inte vill använda hela)
 
Vidmittbords Crockpot fisk- & skaldjurssoppa
 
600 g fiskfilé, tärnad i soppvänliga bitar
1 tärnad palsternacka
1 hackad gul lök
1 tärnad morot
1 liten hackad fänkål
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk kokosolja
7 dl kokosmjölk
2 dl vitt vin
1 sats vidmittbords räkfond
1 msk Reneé Voltaires lantbuljong
1 krm cayennepeppar
1 krm malen vitpeppar
1 krm chilipeppar (alt chiliexplosion efter smak)
1 msk pressad citron
ca 100 g kräftstjärtar
dillkvistar
 
Fräs lök, morot, palsternacka och fänkål i kokosoljan
Pressa i vitlöken
Flytta över till crockpoten
Tillsätt vin, vatten, räkfond, buljong och kryddor
Sätt crockpoten på låg och låt stå i 3-4 timmar
Tillsätt kokosmjölken och ändra till hög
Låt stå i ca 20 min
Lägg i fisken och låt vara på hög i ca 15 min 
Pressa i citronsaften
Lägg kräftstjärtarna i serveringsskålarna och häll soppan över
Servera med en dillkvist



 
Mycket smidig som 'bjudmat', den sköter sig ganska bra själv medan man förbereder andra saker i köket =)
//J
 
 
Paleofika, Recept chokladkaka med apelsintwist

Chokladkaka med apelsintwist...

Vidmittbords chokladkaka de lux med twist av apelsin
 
Botten;
4,5 dl blancherat mandelmjöl
5 msk kakao
1 krm Himalayasalt
2 msk kokosolja
1 stort ägg
1 msk dadelsirap
Mixa alltsammans
Pressa ut degen i en bakplåtspappersklädd springform ca 26cm
Förgrädda i 175° i 8 min
 
Fyllning:
3 ägg
10 dadlar
1 msk honung
1 tsk rivet apelsinskal
0,5 dl smält kokosolja
5 msk kakao 
1 tsk vaniljpulver
1 nypa Himalayasalt
2 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 dl kokosflingor
Mixa dadlar, ägg, honung, apelsin och kokosflingor
Blanda resten utom kokosoljan och mixa i
Blanda i oljan och blanda väl
Bred ut fyllningen över bottnen och grädda i 175° i 10 min
Låt svalna
 
Ganache:
7,5 msk kakao
7,5 msk kokosolja
7,5 msk dadelsirap
Blanda allt ordentligt och bred över den kalla kakan
 
Dekor:
Apelsinskal
Havssalt
Strö över efter smak



 
Förvaras i kyl och serveras kall med t ex hallonsorbet och färska bär!
 
Jag är ju en chokladjunkie så jag älskar den här!!
 
Kram
//J
 
Visa fler inlägg