Allmänt Kombucha, Thailand, grillat, vinterkräksjuka

Rastlös, vuxenpoäng och något att att se framemot =)

Idag är det 12 dagar sedan jag tränade sist... Jag börjar att bli lite trött på att vara sjuk faktiskt. Det började med förkylning och halsont med feber och hosta och sedan blev det magsjuka... Nu sitter jag här med en grym huvudvärk sedan 3 dagar och varje gång jag hostar känns det som om huvudet ska sprängas...
Men det känns iallafall liiite bättre än igår så imorgon ska jag köra spinning. Fördelen med spinning är ju att man själv kan dra ner på både tempo och motstånd om inte orken hänger med.
Jag tycker iallafall att jag har förtjänat lite vuxenpoäng för jag var på väg att gå och träna i fredags morse men insåg att det inte skulle funka.

Igår var vi hemma hos pappa och syrran med familj kom också, mysigt men det blir lite livat ;-)
Pappa bjöd på säsongens första grillning - underbart gott!




Jag hade kombucha i glaset för jag körde hem. Nu har jag bara en flaska kvar av min lingonkombucha, den är en klar favorit som alkoholfritt alternativ till mat där ett glas rödvin passar. Om man äter t ex skaldjur eller fisk och vill ha något istället för vitt vin så är ju naturell eller granatäpple bäst tycker jag.
Än så länge, jag fortsätter ju att experimentera mig fram bland olika smaker =)
Jag undrar hur jag ska klara mig utan min kombucha i Thailand?! Jaja, jag får väl dricka kokosvatten =)
Som BTW, faktiskt var det enda tillsammans med kombucha som jag fick behålla när jag var magsjuk! Bra att veta faktiskt, goda bakterier i kombuchan och återfuktande i kokosvattnet. Jag tror faktiskt att jag tacklade vinterkräksjukan bäst av oss som fick den samtidigt...

Nu ska jag ta på mig regnkläder och ge mig ut en stund, när jag kommer hem så blir det lite hemmaspa - manikyr, pedikyr, fotbad, hårinpackning... und so weiter...
Imorgon ska jag fixa fransarna och klippa mig, snart åker vi ju som sagt - 4 dagar kvar, iiihhh!!
Och jag måste ju vara fin i mina nya skor =)




//J
Allmänt, Recept räkfond, fisksoppa, skaldjur

Att en liten bassilusk kan ställa till med så mycket...

Jag lovade ju att lägga ut ett fisksopperecept i måndags men jag har legat helt däckad i maginfluensa, liksom alla på jobbet! Snacka om att en liten bacill kan ställa till det, som tur är har vi ju en regionschef som kunde hoppa in och serva våra kunder. (Men det var trots allt han som kom med bacillen från början, haha!)
Tyvärr så slog den ner mig när jag var på väg att hämta mig från en febrig förkylning. Men med Thailand bara åtta dagar bort så ska jag väl vara glad att det hände nu och inte senare =)
 
Idag åt vi våfflor, vi och halva Sverige. Jag gjorde paleovåfflor till mig men familjen ville ha vanliga så Martin gräddade det till dem.
 
Jag gjorde enligt ett recept ur Brittany Angells bok Every last crumb, och de blev riktigt frasiga och goda. Jag hade frusna bär och kokosgrädde med vanilj till och de andra ville ha glass.
 
Men, det var ju den übergoda fisksoppan...
Först gjorde jag en fond...
 
Vidmittbords räkfond
 
Skal från 500 g räkor
1 hackad gul lök
1 hackad morot
50 g hackad rotselleri
5 msk kokosolja
3 msk tomatpuré
5-7 dl vatten
2-4 dl vitt vin
2 tsk Reneé Voltaires lantbuljong
 
Fräs morot, lök och rotselleri i kokosoljan
Tillsätt tomatpuré och räkskal och rör om
Häll på vatten, vin och lantbuljongen
Koka i ca 15 min under lock
Sila
(Går bra att frysa om man inte vill använda hela)
 
Vidmittbords Crockpot fisk- & skaldjurssoppa
 
600 g fiskfilé, tärnad i soppvänliga bitar
1 tärnad palsternacka
1 hackad gul lök
1 tärnad morot
1 liten hackad fänkål
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk kokosolja
7 dl kokosmjölk
2 dl vitt vin
1 sats vidmittbords räkfond
1 msk Reneé Voltaires lantbuljong
1 krm cayennepeppar
1 krm malen vitpeppar
1 krm chilipeppar (alt chiliexplosion efter smak)
1 msk pressad citron
ca 100 g kräftstjärtar
dillkvistar
 
Fräs lök, morot, palsternacka och fänkål i kokosoljan
Pressa i vitlöken
Flytta över till crockpoten
Tillsätt vin, vatten, räkfond, buljong och kryddor
Sätt crockpoten på låg och låt stå i 3-4 timmar
Tillsätt kokosmjölken och ändra till hög
Låt stå i ca 20 min
Lägg i fisken och låt vara på hög i ca 15 min 
Pressa i citronsaften
Lägg kräftstjärtarna i serveringsskålarna och häll soppan över
Servera med en dillkvist
 
 
 
Bilderna är från vinprovningen i lördags om ni undrar över antalet glas.
Vi kom fram till att ett Riesling var det som passade bäst till soppan =)
 
Det låter kanske som en soppa med många moment men den är i alla fall inte svår att göra.
 
//J
Allmänt, Recept chokladkaka, chokladkaka med apelsintwist, vinprovning

Chokladkaka de Lux

Nu är det nästan två veckor sen jag skrev här. Det är nog det längsta uppehåll som jag har haft. 
Det har varit både tidsbrist och orkeslöshet tror jag. Jag har dessutom haft strul med datorn, det är nog dags att byta ut den... Jag har haft mycket att göra och även varit sjuk. Eller, jag är fortfarande krasslig, ingen feber nu men halsont och täppt forfarande. 
Det betyder att det inte blir nån träning på ytterligare ett par dagar...

Vi hade vinprovning med jobbet igår, det var ett tag sedan nu men förut hade vi åtminstone två gånger per år...
Förr var det lite lättare att få plats med många gäster, då hade vi ju både matsal och stort vardagsrum. 
Nu fick vi möblera om så vardagsrummet hamnade i köket och så dukade vi ett stort bord framför tvn istället =)






Självklart så var det paleo hela vägen. Med fisksoppa gjord i crockpoten till förrätt, ugnsstekt lax med sötpotatismos och chokladkaka till efterrätt. 
Tänkte lägga ut dessertreceptet idag och fisksoppereceptet imorgon. 



Vidmittbords chokladkaka de lux med twist av apelsin

Botten;
4,5 dl blancherat mandelmjöl
5 msk kakao
1 krm Himalayasalt
2 msk kokosolja
1 stort ägg
1 msk dadelsirap
Mixa alltsammans
Pressa ut degen i en bakplåtspappersklädd springform ca 26cm
Förgrädda i 175° i 8 min

Fyllning:
3 ägg
10 dadlar
1 msk honung
1 tsk rivet apelsinskal
0,5 dl smält kokosolja
5 msk kakao 
1 tsk vaniljpulver
1 nypa Himalayasalt
2 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 dl kokosflingor
Mixa dadlar, ägg, honung, apelsin och kokosflingor
Blanda resten utom kokosoljan och mixa i
Blanda i oljan och blanda väl
Bred ut fyllningen över bottnen och grädda i 175° i 10 min
Låt svalna

Ganache:
7,5 msk kakao
7,5 msk kokosolja
7,5 msk dadelsirap
Blanda allt ordentligt och bred över den kalla kakan

Dekor:
Apelsinskal
Havssalt
Strö över efter smak

Förvaras i kyl och serveras kall med t ex hallonsorbet och färska bär!

Jag är ju en chokladjunkie så jag älskar den här!!

Kram
//J


Allmänt, Recept kombucha, kombucharecept, scoby, kombuchamoder, fermenterat thé

Kombucha, livselixiret!

Vissa kallar det livets elixir och jag måste ju bara hålla med!
Det är nog det som var Asterix trolldryck!


Jag, Miraculix...



När jag började med paleo för tre år sedan så började jag att må mycket bättre än tidigare och när jag hittade kombucha för cirka ett år sedan så var det som att jag hittade den sista pusselbiten.Nu dricker jag cirka 2,5 dl kombucha om dagen och mår jättebra.
Jag hade läst om kombucha på amerikanska bloggar men inte hittat någon i Sverige. Men så en dag på Coop så hittade jag Kombucha, och testade förstås.
Första klunken kändes sådär, väldigt vinägeraktig i smaken. Jag kunde inte riktigt bestämma mig för om jag tyckte om den eller ej. Så jag testade lite till, en flaska om dagen i en vecka ungefär för att se om den var så hälsosam som de påstod.
Och ja, vilken skillnad! Bakteriekulturen i kombuchan lugnade magen avsevärt och jag har inte alls lika ont längre. Jag kan till och med missa lite med gluten/laktos och ändå klara av det.

Vad är kombucha då?
Det är fermenterat thé som man kan dricka naturellt eller smaksatt.
Ju längre fermentering desto mer vinägersmak så många föredrar smaksatt.
Man låter en så kallad SCOBY fermentera sötat thé så att det bildas goda bakterier. SCOBY står för symbiotic colony of bacteria and yeast. Det är alltså ingen svamp fast det ser ut som det och ibland kallas för det. Det är en kultur av bakterier och jäst.
Kombucha innehåller antioxidanter, syra, socker, vinäger och B-vitamin. Lite spår av alkohol finns också som en del av fermenteringen.
Jag dricker gärna kombucha som måltidsdryck utspädd med hälften kolsyrat vatten, då blir det en riktig törstsläckare.

Jag mår så mycket bättre av kombuchan så när Coop slutade att ta in den och det inte fanns någon annan återförsäljare i Linköping så beställde jag en SCOBY på nätet och började att brygga min egen.
Nu har Hälsofreak i Linköping tagit in kombucha till min stora förtjusning.

Scobyn kom som en liten trasa i en startvätska och ordentliga instruktioner hur man skulle gå tillväga.
Man börjar i liten skala och vartefter scobyn växer så kan man öka mängden thé om man vill.
 
Recept 4 liter färdig kombucha
1 scoby (fullvuxen)
4 dl färdig naturell kombucha (eller startvätska)
4 liter vatten
10 thépåsar eller motsvarande i lösvikt OBS ej smaksatt thé
ca 250 gr rårörsocker
Koka upp vattnet och låt thépåsarna dra i minst 15 min
Lös upp rårörsockret
Låt svalna till rumstemperatur och häll över i en stor glasburk
Lägg i scobyn och täck med en bomullsduk och gummisnodd
Låt stå i rumstemperatur, ej direkt solljus, i 7-14 dagar (jag brukar låta den vara i ca 12 dagar)
 
Ta ur scobyn med rena händer och tvätta den försiktigt i ljummet vatten (kan struntas i men den får en beläggning och jag tycker att det känns fräschare att tvätta den) (Här brukar jag prata med den och klappa den lite så att den mår bra men Martin bara skrattar åt mig, haha!)
Lägg den i 4 dl av vätskan under tiden du förbereder en ny sats. Gör du ny direkt så lägger du bara i den i det avsvalnade théet och täcker med bomullsduken Här pratar jag med den igen och ber den att göra ett gott jobb =)
Om du inte vill brygga en ny sats direkt så kan du förvara scobyn i sin vätska i väl försluten glasburk i kylen tills du vill använda den igen.
 
Smaksätt kombuchan och låt stå i förslutna glasburkar i rumstemperatur i ytterligare två dagar.
Sila bort smaksättningen och häll över i glasflaskor OBS inte i kontakt med metall.
Förvara i kylskåp. Kylan stannar av fermenteringen.
 
Jag brukar smaksätta min kombucha med det jag har hemma för tillfället, min favorit just nu är blåbär eller lingon. I vintras smaksatte jag med färsk ingefära, kanel, kryddnejlika och granatäpple - julkombucha!
 
Scobyn kan flyta ovanpå, den kan flyta på diagonalen och den kan få trådar som hänger under den, den kan till och med få en bebis (som du kan starta en ny kombucha på eller ge bort till en kompis) Det du ska vara vaksam på är att den inte börjar att mögla, inga svarta prickar. Den ska lukta lite surt men inte unket. Sköter du den rätt så kommer den att leva länge, länge.
 
Många undrar över sockret, jag lever ju en livsstil där jag försöker att undvika socker. Men scobyn lever på socker och den måste ha något att äta. Under fermenteringen så äter scobyn upp ungefär hälften av sockret. Jag använder ekologiskt rårörsocker, jag har läst att man kan använda honung men jag har inte testat själv.
 
Kombucha är en dryck som funnits länge och druckits i alla möjliga hälsosammanhang (till och med som bantningsdryck). Men som alltid är det någon som ifrågasätter. Om man söker på nätet kan man hitta amerikanska nutritionister som tycker att kombucha är bra bara man pastöriserar den först... Hallå?! Det som är bra med kombucha, förutom att det är toppen som törstsläckare, är ju de goda bakterierna. De som dör vid pastörisering.



 
Jag säger om kombucha som jag säger om paleo - jag mår bra av det, flera mår bra av det - testa, eller låt bli, det är fortfarande du som bestämmer...

Blåbär...


Hoppas att du vågar testa att brygga själv, det är pyssligt men inte svårt =)
//Jessica

Allmänt Köpenhamn, Superdry, glasögonmässa, vår

Mötte våren i Köpenhamn.

I helgen åkte Martin och jag till Köpenhamn, dels för att kolla in glasögonmässan Copenhagen Specs 2015 men också för att få lite kvalitetstid. 
Vi hittade en hel del fina bågar, bland annat den här snygga Superdry...


Martin fick agera bakgrund, haha!

Köpenhamn visade sig från sin bästa och soligaste sida, vi har ätit och druckit gott, lapat sol vid vattenbrynet och bara njutit.






Kunde inte låta bli att lägga till den texten, den är ju så bra =)
... nu köpte jag inga skor men ett par örhängen blev det iallafall =)

Jag har inte skrivit på bloggen på ett tag nu men dels har jag varit bortrest ju och dels har jag skrivit ett gästinlägg på Swedish Paleo. (Jag har även lagt ut det här, inlägget före detta)
Men jag kommer snart att skriva om min älskade Kombucha, jag har fått många frågor och tänkte försöka svara på dem. 

Men nu ska jag vila mina ben, körde ett grymt spinningpass idag och imorgon är det ju både bodybalance och bodycombat!

Kram
//J

Allmänt, Recept besvär, chocolatechipcookies, cookies, gästinlägg, swedishpaleo

Mitt gästinlägg i Swedish Paleo

Du tror att du mår bra - men gör du det?
Att vänja sig vid besvär. 




Konstig rubrik kanske men faktum är att jag i större delen av mitt liv har haft en hel del besvär och gått runt och trott att det är så här man ska må, jag visste ju inte om något annat.

Ont i magen, lite eksem, lite för torr hud och risigt, torrt hår. Uruselt humör en gång i månaden, ni vet. Hela tiden ont i lederna och stel. Alltså inget jätteallvarligt men ändå inte på topp.

Sedan fick jag ännu mer ont i magen och det eskalerade hela tiden men läkarna sa att det inte var något fel på mig, jag har ett bråck på magmunnen som lätt blir inflammerat. Så efter ett antal jobbiga gastroskopier så fick jag fortsätta att äta Omeprazol och dylikt, ingen lösning utan jag fick acceptera att det skulle jag få fortsätta med resten av mitt liv.

Men även om tabletterna lättade det magonda temporärt så gjorde de eksemen värre, humöret värre och toalettbesöken flera. Jag band mycket vätska i kroppen och testade både LCHF och GI för att gå ner i vikt. Det hjälpte mig lite och jag märkte att jag kunde påverka hur jag mådde med hjälp av kosten. Jag åt fortfarande Omeprazol och smörjde in eksemen ideligen. (Mitt värsta eksem är i hårbottnen vid nacken vilket innebar ständigt fett hår i nacken, inte kul!)

Hittade paleo

Här någonstans så tog jag upp träning på allvar igen och kroppen svarade först med en spikrak utvecklingskurva uppåt för att sedan plana ut helt. Kroppen orkade helt enkelt inte trots ett ökat intag av proteinshaker, BCAA, Celsius och gud vet vad!

Jag googlade på kost i samband med träning och på nätet fann jag – Paleo! Det här var cirka tre år sedan och paleo var relativt okänt i Sverige men jättestort i USA. Ju mer jag läste desto mer stod det klart – det här var något för mig. De påstod till och med att med rätt kost kan man dämpa inflammationer. Bäst att testa!

Det kändes som om allt föll på plats. Jag har slutat med magtabletter, jag sover bättre, jag orkar mer men framförallt är jag mer närvarande. Jag känner mig lättare, frisk och stark. Jag började med att testa strikt paleo i trettio dagar så som de rekommenderar och att sedan återinföra vissa ämnen i kosten för att se vad man reagerade på, alla är vi olika. Jag reagerade direkt på gluten, det tog inte ens en timme innan magknipet kom. Mjölkprodukter svarade kroppen negativt på inom ett dygn. Jag som älskar ost! Men mycket går att ersätta med getost som jag faktiskt tål.

Under resans gång så har jag lärt mig mycket, framförallt att se möjligheterna istället för begränsningar med de råvaror som jag kan använda. Jag är mycket mer medveten om vad som hamnar i korgen när jag handlar.

Kombucha hjälpte

Många rätter är enkla att ‘konvertera’, till exempel familjefavoriten tacos, den är godare med egenblandad tacokrydda och salladsblad som skal. Och getost förstås. Visst har jag gjort en massa misstag och slarvat en hel del. Oftast är det i samband med dålig planering som misstagen gjorts och resultatet blir uppblommande eksem och svullen mage.

För att komma på banan igen så går jag tillbaka till strikt paleo och dricker kombucha. Kombucha är fermenterat thé och min livlina, men det är en annan historia… Det jag vill få fram med min historia är att man behöver inte ha en autoimmun sjukdom för att må bättre med paleo. Men har man AIP så tycker jag att man är skyldig sig själv (och sin omgivning) att testa paleo. Det är väl värt ett försök.

Man vill ju gärna unna sig något ibland, en fika till exempel, som inte slår tillbaka på välbefinnandet. Just nu är jag väldigt svag för mina Chocolate chip cookies så scrolla vidare för receptet!


Chocolate chip cookies, paleo a`la vidmittbord.

Ingredienser:

3,5 dl blancherat mandelmjöl

1 ägg

4 msk honung

4 msk smält kokosolja

1 tsk bakpulver

1/2 tsk havssalt

1/2 tsk vaniljpulver

1,5 dl chokladchunks/knappar

Så här gör du:

Värm ugnen till 200°

Blanda de torra ingredienserna (ej chokladen)

Vispa/stavmixa samman ägg och honung poröst (i en annan skål)

Vispa/stavmixa ner mjölblandningen

Blanda i oljan och blanda ordentligt

Rör ner chokladbitarna

Klicka ut på en plåt med bakplåtspapper (snygga till dem med våta händer)

Grädda i 8-10 min och låt svalna på galler. Ät och njut!




/Jessica
Allmänt O'GoCoco, oslo

Oslo!

Just nu ligger jag i sängen på ett hotell i Oslo, ska snart gå upp och äta hotellfrukost, alltid lika gott =)
Vi åkte direkt efter jobbet igår, knappa sex timmar i bil och nu känns det i kroppen minsann. Jag blir så himla stel och föredrar nog att åka tåg men vi ska hjälpa Simon att flytta och då behöver vi bilen. 
Solen sken och det var vår i luften när vi startade. 



Men när vi närmade oss Norge så både regnade det och var mörkt. Vi turades om att köra förstås. 

Väl framme så mötte vi Simon (har saknat honom sååå) och så åt vi på en tapasrestaurang som heter Delikatessen. Det var jättegott, paleoish får man väl säga eftersom jag inte hade koll på vilka oljor och kryddor de använde. Men både scampi, serrano och chevrè med rödbetor, musslor och lite vin slank ner. 

När jag har druckit vin så brukar jag dricka kokosvatten innan jag lägger mig, för att återfukta kroppen lite, och jag dricker gärna kokosvatten igen på morgonen. Så igår slank vi in på Deli Di Luca och köpte två O'GoCoco till mig =)


Nu ska jag dricka upp och sedan blir det hotellfrukost. Och sedan träffar vi Simon igen, wohoo!

//J




Visa fler inlägg