Jul i vårt hus, Paleofika, Recept Lucifers katter, Lussebullar, paleo, saffransbullar

Lucifers katter!

Vad vore väl december utan Lussebullar? Dessa gula skapelser som enligt vissa förr i tiden var uppkallade efter djävulen, Lucifer. Och visst framkallar tillverkningen  av en paleovariant på dem ett antal svordomar!
Gluten är djävulens påfund (för mig) men det går ju inte att återskapa lussekatter på ett rättvist sätt utan det förrädiska vetemjölet.
Det här är typ femte försöket idag...
Med kokosmjöl, mandelmjöl och en massa ägg så blir de ju saftiga men de blir helt enkelt mycket 'svampigare' också, smaken är bra men jag får helt enkelt inte till konsistensen.
Så då har jag gått in i vad vissa kallar för gråzonen inom paleo, nämligen potatis.
Jag har använt mig av potatismjöl och agavesirap så om man äter paleo i viktminskningssyfte så ska man undvika dessa men äter man paleo för att man mår bra av det så är de här 'godkända'.
Fast man behöver ju inte frossa i dem förstås =)
 
Så det här är ett recept som ändå är rätt ok även konsistensmässigt.
Bullarna får en mörkt gul färg (och syrligare smak) tack vare nyponmjölet.
 


 
Och eftersom de inte är strikt paleo så passar väl namnet 'Lucifers katter' ganska bra ;-)
 
Lucifers katter, ca 14 st
3 ägg
2 äggulor
(+ett vispat ägg till pensling)
5 msk agavesirap
0,5g saffran
50g ghee
1 dl kokosgrädde
1 dl kokosmjöl
0,5 dl mandelmjöl
0,5 dl nyponmjöl
0,5 dl potatismjöl
4 msk psylliumfröskal
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Russin, antingen till dekoration eller 1 dl i degen.
 
Sätt ugnen på 175°.
Vispa ägg och äggulor tillsammans med agavesirapen.
Smält gheen och blanda i saffran.
Vispa ner i äggblandningen och häll i kokosgrädden, rör om.
Blanda alla torra ingredienser. (+ ev russin)
Blanda mjölblandningen med äggblandningen och rör om väl.
Låt svälla i 5 min.
Dela i 14 lika stora bitar och forma till lussekatter.
Degen är ganska kletig så det kan hjälpa att fukta händerna ibland.
Dekorera med russin om du inte redan blandat det i degen.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i ca 15 min. 
Låt svalna. 



Nu ska jag städa köket, det går åt en del bunkar och mått när man experimenterar =)

Kram//J
 
 
Allmänt, Jul i vårt hus, Paleofika Adventskaka, Saffransdessert, jul, paleo

Ännu en saffranskaka lagom till advent!

Första advent! Redan! Tiden har verkligen sprungit iväg den här hösten. Jag har haft mycket att göra men det har varit roliga och inspirerande saker.
Jag brukar ju alltid ge en massa nyårslöften, och det kommer jag att göra i år också fast iår kommer det nog att handla om andra saker. Jag har som sagt massor med planer att sätta i verket =)
 
Igår hade vi goda vänner på besök, det blev lite sent och huvudet är lite tungt idag, hmmm...
Trevligt var det iallafall!
I vilket fall som helst så testade jag en ny saffranskaka som dessert för att fira advent lite i förskott =)

(Här är även min pepparkakscookie med på bild, recept kommer. )

 
Min saffranskaka med Lchf-touch.
Kakan:
120 ml mandelsmör
60 ml smält ghee
0,5 g saffran
3 msk lönnsirap
2 ägg
1 msk vaniljextrakt
2,5 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
0,25 tsk himalayasalt
ev Frosting:
1 burk Lindahls lime/citronkvarg
 
Sätt ugnen på 175°.
Blanda mandelmjöl, bakpulver, och salt i en bunke.
Lös saffranet i den smälta gheen.
Vispa ihop mandelsmör, ghee/saffran, lönnsirap, ägg och vaniljextrakt.
Rör i mjölblandningen och blanda väl.
Rör i strödadlarna.
Bred ut smeten i springform klädd med smort bakplåtspapper.
Grädda i ca 18 min.
Låt svalna innan du brer på ev frosting.
 
Om du vill utesluta mejeriprodukter helt så byt ut gheen till kokosolja och skippa frostingen, kakan är god ändå =)
Jag valde att ha frostingen eftersom vi åt kakan som dessert och det lite syrliga passade väldigt bra efter en mustig chili-gryta.
 
Kram och hoppas att ni har haft en trevlig första advent. 
//Jessica
 
 
 
 
Allmänt Kostrådgivning, mf-gruppen, paleo

Att vilja förbättra världen...

Idag var jag på en utbildningsdag på mf-gruppen i Stockholm. Superintressant och kul att träffa fler kostrådgivare, eller blivande, för de har forfarande tentan kvar. Jag gick ju kursen online då blir man inbjuden att delta på den 'vanliga' kursens sista dag. Då pratas det mer om hur man ska omsätta de nya kunskaperna i praktiken och så var vd:n för ArcticMed där och berättade om deras produkter.
 
Det var jätteroligt att träffa Jonas igen, och dessutom går ju fantastiska Cecilia från Swedish Paleo den här kursen och det är ju alltid roligt att prata med likasinnade.
 
För att slippa rusningstrafiken så åkte vi upp redan på torsdagskvällen. Ja, vi. Jag fick med mig min underbara man som verkligen stöttat och uppmuntrat mig i det här. Han fick jobba från hotellrummet idag =)
I går kväll åt vi en god, ganska paleolitisk middag med inte så paleolitisk dryck till.
Och när vi kom tillbaka till hotellet så drack vi lite champagne =)
 


Det är ju inte varje dag vi är i huvudstaden.
 
På kursen idag blev jag otroligt inspirerad och det här är något jag verkligen är intresserad av, jag skulle vilja frälsa hela världen! Få folk att förstå att man med rätt kost kan hejda dessa hemska välfärdssjukdomar som härjar.
Ta alla autoimmuna sjukdomar. Celiaki. MS. Diabetes typ 2. Demens. Cancer. mfl.
Vi lägger massor med pengar på forskning samtidigt som vi trycker i oss socker och manipulerad/raffinerad mat!
 
Men det finns trots allt en begynnande medvetenhet. Det gäller bara att omsätta detta i praktiken och jag är jättegärna med och 'upplyser'.
Ett steg i mitt 'mission' är min nya sida på Facebook. Den heter också Vid mitt bord - med paleo som livstil, följ mig gärna.
Jag har många ideér och planer för framtiden, hoppas att jag kan sätta dem i verket snart =)
Stay tuned!
 
Kram//J
Allmänt Viggedal, Viggedal paleo, paleo

Äntligen lite vinter!

Jag tycker ju om vintern så jag är glad nu när kylan äntligen kommit. 
Det är bara på med varma kläder =)

Idag var vi ute vid torpet men bara en snabbis för att kolla till det. Så det blev inga mysiga brasor den här gången...

Men några fina bilder blev det!


Riktigt tjock rimfrost. 



Isen har lagt sig...


Solen tittade fram litegrann...


Martin tog också kort, haha!


Från sovrumsfönstret...


... och det här är i köket. 
Här lekte jag med en app som heter BigLens. Ganska roligt faktiskt, att ändra fokus och så fast man bara tagit kort med mobilen. 
Men det ska det bli ändring på för idag införskaffade jag en Olympus Pen =)


Och det ska bli spännande =)

Nya tag den här veckan, bland annat en kurs på fredag hur jag ska omsätta min kostrådgivningskunskap till praktik, ska bli kul!

Kramkram
//Jessica
Allmänt, Jul i vårt hus, Paleofika Adventskaka, Saffranskaka, paleo

Adventskaka - paleo!!!

Snart är det advent och jul igen! Jag älskar ju den här högtiden och skulle kunna frossa i den hela året =)
Framförallt gillar jag att mysa inne med med levande ljus och, om jag har möjlighet, gärna en brasa.
Sedan finns det ju sååå mycket gott att äta och dricka som är förknippat med jul.
 
En sak som jag har saknat sedan jag upptäckte att jag var glutenkänslig är mammas adventskaka.
En mjuk kaka med saffran, som en sockerkaka men saftigare. Ofta dekorerades den med en stjärna i florsocker.
Under dessa tre år som jag ätit paleo så har jag inte hittat något att ersätta adventskakan med.
Förrän nu! Jag har tagit ett recept på blondies och blandat med ett recept på cookies, jag lade till strödadlar och saffran och bytte ut vaniljpulver mot vaniljextrakt...
 
Resultatet blev - en Adventskaka paleostyle!
Den är nog inte vidare nyttig men den är iallafall glutenfri, mjölkfri och fri från raffinerat socker =)
 


 
Min adventskaka
 
120 ml mandelsmör
60 ml smält ghee
0,5 g saffran
3 msk lönnsirap
1 stort ägg
1 msk vaniljextrakt
2,5 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
0,25 tsk himalayasalt
1 dl strödadlar
 
Sätt ugnen på 175°.
Blanda mandelmjöl, bakpulver, och salt i en bunke.
Lös saffranet i den smälta gheen.
Vispa ihop mandelsmör, ghee/saffran, lönnsirap, ägg och vaniljextrakt.
Rör i mjölblandningen och blanda väl.
Rör i strödadlarna.
Bred ut smeten i en form 18x22 cm klädd med smort bakplåtspapper.
Grädda i ca 18 min.
Låt svalna innan du skär kakan i önskade bitar.
 
Mums!
Nu kan både advent och snö få komma =)
 
//Jessica
 
Allmänt, Träning paleo, periodisk fasta

Periodisk fasta, ja eller nej?

Jag har varit skeptisk till periodisk fasta och ansett att det inte har passat mig men efter att ha läst om allt gott det för med sig så tänkte jag testa. 
Så nu har jag testat 16:8 i två veckor. 16:8 innebär fasta i 16 timmar och ett så kallat ätfönster på 8 timmar. 
Det blir inte så jobbigt eftersom en stor del av fastan så sover jag ju. Jag har alltså inte ätit något efter 20:00 och första målet är lunch dagen därpå kl 12:00. 
Om man inte vill gå ner i vikt så ser man bara till att man får i sig rätt mängd kalorier annars är det lätt att ligga på kaloriunderskott om man fastar. 

Min uppfattning om den här typen av fasta är att trots att det inte är svårt att hålla fastan så blir livet väääldigt inrutat. 

Eftersom jag dricker mitt thé med kokosolja så blir jag inte hungrig på förmiddagen och lunchen blir ju väldigt god eftersom man har arbetat upp en aptit =)
Men sen då? En måndag t ex. Då tränar jag mellan 18:30 och 20:30...
Då blir mitt sista mål mat ett mellanmål vid fem ungefär. Och eftersom jag på tisdag kör morgonträning så blir det tre timmars träning utan annat än bcaa. 
Tisdagen går ju annars bra då kan jag ta dagens sista mål vid halv åtta...
Igår blev det lax, äggröra och chevré =)


Men sen har vi onsdagen - då yogar jag 18:40-20:10. Hmm, och man vill inte äta för tätt in på ashtangayoga så då blir dagens sista mål vid fyra...
Torsdagar och fredagar passar det ypperligt, brukar ändå inte äta innan morgonträning. 

Jag har heller inte märkt av någon fysisk förändring, förutom att jag är väldigt mycket segare på tisdagsmorgonens träning. 
Summan av kardemumman är att periodisk fasta är nog inget för mig, jag ska testa lite till, modellera om det lite kanske. 

Men snart är det december med alla julhärligheter och då kör jag 100% paleo igen! Gott ska det bli med alla paleorecept som jag ska testa!

Kram på er!
//J

Allmänt Viggedal, julfix, kostrådgivare, paleo

Tjohoo - Lic. kostrådgivare!

Idag skrev jag sluttentan!! Härmed kan jag titulera mig licensierad kostrådgivare!
Det här är något som jag velat länge och i somras tog jag ju äntligen tag i det - en lic.kostrådgivningsutbildning på mf-gruppen. Online! Det är trots allt en utmaning att plugga själv men eftersom det är så superintressant så har det faktiskt gått bra.
Nu ska vi bara sätta igång och praktisera det jag har lärt mig också, haha!!
 
I helgen trotsade vi kyla och råttor och sov över på landet!
Det var jättehärligt med brasor och julfix. Ja, för jag hade bestämt mig för att ha lite julpynt därute =)
 
En adventsstjärna med värmeljus. 

Vad passar bättre en ett änglaspel till brasans knastrande?
Glögg förstås!

Dörrkransen blev lite sned men den är iaf hemmagjord =)



Tomtebarnen får åka skidor i trappen. 

 
När vi skulle sova så hade vi laddat upp med varma täcken, brasa i kaminen och en gasolkamin redo om vi skulle vakna av att det blev kallt på natten.
Vi vaknade, men inte av kylan. Det var värmen som vi höll på att storkna av, 21°!!
Hallåå! Så varmt vill jag inte ha det i sovrummet.
Och inte en råtta såg vi på hela helgen (om man inte räknar de åtta som satt i fällorna när vi kom på lördagen).
 
Supergod och värmande chiligryta åt vi också, recept ur Lchf 2.0

 


 
Jag tänker inte kommentera det som hänt i världen i helgen men jag känner djupt med Frankrike (och Libanon).
 
Ha det så gott och hör av er om ni vill ha hjälp med kosten!


Kram
//J
Paleosoppa, Recept fiskgryta, paleo

Superenkel fiskgryta, paleo förstås!

Ikväll är jag gräsänka och det är ju ganska tråkigt att laga mat till sig själv. 
Då är det ju extra roligt att testa något nytt!
Jag tog ett lchf-recept på fiskgryta och gjorde om det till paleo. Supergott och superenkelt =)

Krämig fiskgryta, 3-4 portioner

200g vit fisk (jag tog torsk)
5dl kokosmjölk 
4msk dijonsenap 
7 körsbärstomater 
3 hårdkokta ägg
Salt och peppar
Rejäl klick ghee att steka i
Persilja 

Smält gheen i en gryta och stek den tärnade vita fisken lite lätt. 
Häll i kokosmjölken och dijonsenapen och låt koka upp. 
Salta och peppra efter smak och låt sjuda i ca 10 min (beroende på fiskbitarnas storlek)
Hacka ägg och dela tomaterna. 
Ta av grytan från värmen och ha i ägg, tomat och persilja. 
Servera!



Mätt och belåten ska jag nu slänga mig i soffan framför dessertmästarna. 
Jag är grymt öm i kroppen efter gårdagens combat och morgonens pump, men imorgon är det yoga igen =)

Kram
//J

Lite återhämtning tack!

Förra veckan var jag ju sjuk och efter det känns det som om jag inte riktigt har hunnit ifatt. 
Det är inte så att jag har massor med saker som inte blivit gjorda utan det är mer att hjärnan inte slappnar av. 
Jag har svårt att tänka en tanke ut innan nästa tanke kommer. Jag gör upp planer och listor för vad jag ska göra och det är väl bra det är bara det att det är sååå mycket!
Det handlar om träning och kost, sommartorpet och ombyggnation, jul och julstök, jobbscheman och semestrar... Allt på en gång och stresshormonerna sprutar ur öronen. 
Extra tråkigt att jag missade yogan i onsdags då jag hade behövt den extra mycket. 
Det är väl den här stressiga känslan som gjort att jag inte skrivit här på ett tag. 

Men idag var vi ute på landet en sväng och där får jag ju alltid energi trots att det var kallt och jag behövde raggsockor i stövlarna =)


Och så har jag ju träffat Simon! Jag har samlat på mig så mycket av honom att jag hoppas att jag klarar mig till jul för då ses vi nästa gång!

Kram
//J

Visa fler inlägg