Jul i vårt hus, Paleofika, Recept Lucifers katter, Lussebullar, paleo, saffransbullar

Lucifers katter!

Vad vore väl december utan Lussebullar? Dessa gula skapelser som enligt vissa förr i tiden var uppkallade efter djävulen, Lucifer. Och visst framkallar tillverkningen  av en paleovariant på dem ett antal svordomar!
Gluten är djävulens påfund (för mig) men det går ju inte att återskapa lussekatter på ett rättvist sätt utan det förrädiska vetemjölet.
Det här är typ femte försöket idag...
Med kokosmjöl, mandelmjöl och en massa ägg så blir de ju saftiga men de blir helt enkelt mycket 'svampigare' också, smaken är bra men jag får helt enkelt inte till konsistensen.
Så då har jag gått in i vad vissa kallar för gråzonen inom paleo, nämligen potatis.
Jag har använt mig av potatismjöl och agavesirap så om man äter paleo i viktminskningssyfte så ska man undvika dessa men äter man paleo för att man mår bra av det så är de här 'godkända'.
Fast man behöver ju inte frossa i dem förstås =)
 
Så det här är ett recept som ändå är rätt ok även konsistensmässigt.
Bullarna får en mörkt gul färg (och syrligare smak) tack vare nyponmjölet.
 


 
Och eftersom de inte är strikt paleo så passar väl namnet 'Lucifers katter' ganska bra ;-)
 
Lucifers katter, ca 14 st
3 ägg
2 äggulor
(+ett vispat ägg till pensling)
5 msk agavesirap
0,5g saffran
50g ghee
1 dl kokosgrädde
1 dl kokosmjöl
0,5 dl mandelmjöl
0,5 dl nyponmjöl
0,5 dl potatismjöl
4 msk psylliumfröskal
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Russin, antingen till dekoration eller 1 dl i degen.
 
Sätt ugnen på 175°.
Vispa ägg och äggulor tillsammans med agavesirapen.
Smält gheen och blanda i saffran.
Vispa ner i äggblandningen och häll i kokosgrädden, rör om.
Blanda alla torra ingredienser. (+ ev russin)
Blanda mjölblandningen med äggblandningen och rör om väl.
Låt svälla i 5 min.
Dela i 14 lika stora bitar och forma till lussekatter.
Degen är ganska kletig så det kan hjälpa att fukta händerna ibland.
Dekorera med russin om du inte redan blandat det i degen.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i ca 15 min. 
Låt svalna. 



Nu ska jag städa köket, det går åt en del bunkar och mått när man experimenterar =)

Kram//J
 
 
Visa fler inlägg