Allmänt föreläsning, lchf, lchfkryssningen

En paleolit på vift...

I helgen var Martin och jag iväg på Lchf-kryssningen. Flera år i rad har den anordnats med föreläsningar om kost i allmänhet och lchf i synnerhet.
I år var även min vän från Swedish Paleo där och berättade om sin och Karl Hulténs nya bok och jag fick ett ex, yeeay!! Boken är en lite striktare variant på paleo där syftet är att läka kroppen och ge den så bra förutsättningar som möjligt trots autoimmuna problem. (Jag skrev lite om det i föregående inlägg)
Boken är härligt upplagd med inspiration för att både följa recepten och att variera efter egen smak, vilket gör att den passar de flesta även om man inte känner sig hemma i köket. Det är också väldigt fina bilder, passar mig som lika gärna kan sitta och bläddra i en kokbok som att läsa skönlitteratur, haha!
Innan vi gick på båten så var vi i Leila Lindholms butik och där passade jag på att köpa lite saker till köket så med hem från Stockholm hade jag flera påsar =)
 


 På båten föreläste flera förstås, bland annat Andreas 'Kostdoktorn' Eenfeldt, Ralph E Sundberg och Henrik Ennart. Riktigt duktiga allihop. Men två personer gjorde verkligen intryck på mig. Den ena var Ann Fernholm med sitt engagemang och otroliga närvaro (hon fick oss att bli månadsgivare i Kostfonden, gå gärna med du också - det handlar om våra barns framtid!) och Nisse Simonson som höll publiken på helspänn genom att prata om ett allvarligt ämne på ett roligt och underhållande sätt.
Tyvärr så kan man ju inte vara på två ställen samtidigt så vi valde den här gången bort framgångssagorna under rubriken 'Kan jag, kan du!' till förmån för 'Vi som vill veta lite mer' (som tyvärr hölls i en lite för liten lokal med dålig luft.
 
Trots att jag gjorde mig illa (spräckte ett eller flera revben) så var det en riktigt lyckad resa!
Och igår så testade jag madeleinette-formarna =)
 


 
Kram
//Jessica
Paleobröd, Paleomellis, Recept Biscuits, scones

Biscuits till frukost en ledig dag!

Det är ju sååå skönt att få njuta av en lång frukost när man är ledig. Lite dåligt samvete har jag för jag hade tänkt att träna imorse men orkade helt enkelt inte att ta mig upp...
Jag var ju på en föreläsning igår om hormoner och hormonbalans, och hon hade ju lite ideér om hur man kunde bli piggare. Jag får väl testa =)
 
Men för att återgå till min frukost...
De här bröden/biscuits/sconesen är superenkla och goda, de ska helst ätas lite ljumna.
Och - de innehåller bara 6 ingredienser!
 


Biscuits, 6-8 st små
 
3 dl blancherat mandelmjöl + lite extra att pudra över
0,5 tsk bakpulver
0,25 tsk Himalayasalt
4 msk kokosolja
1 stort ägg
1 knapp msk honung
 
Sätt ugnen på 180°
Blanda de torra ingredienserna.
Vispa ihop de våta ingredienserna.
Blanda de båda väl.
Platta/kavla ut ca 1,5 cm tjockt på ett bakplåtspapper.
(Använd våta händer om du plattar ut dem och pudra över mandelmjöl om du kavlar)
Tryck ut med kakmått, mitt är ca 5 cm i diameter.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min, kanterna ska bli lite bruna.
 


Jag har inte testat att frysa dem för de tar slut =)
 
Kram
//J
 

Vidareutbildning och föreläsningar...

Jag är just hemkommen från ett två-dagars butikschefsmöte i Göteborg. Eller två och en halv dag ska man väl kanske säga, för även om mötet som sådant var bra, så var det kvällen innan när vi satt ner några butikschefer och pratade som var den stora behållningen.
Det är alltid kul att träffa övriga butikschefer, tyvärr så blir det inte så ofta som det borde.
Vi är ett gäng med ganska olika erfarenheter vilket ger både en hel del upprepningar för oss som varit med ett tag men samtidigt så puttar det ur oss lite ur gamla hjulspår =)
 


 
Ikväll ska jag på en föreläsning om hormoner och hur de påverkar oss, det ska bli intressant och jag hoppas att de även tar upp hur vi kan påverka via kosten.
Och i helgen ska jag iväg igen och lyssna på flera föreläsningar, bland annat med Cecilia från Swedish Paleo. Hon och Karl Hultén ska prata om AIP, det autoimmuna protokollet. Det handlar om hur man kan läka/reversera/lindra autoimmuna sjukdomar med hjälp av kosten. Vid autoimmuna sjukdomar angriper kroppens immunförsvar kroppen själv. (Exempel på autoimmuna sjukdomar är diabetes, MS, Chrohns, reumatism, glutenintolerans,  psoriasis...)
 
Så ni förstår att det kommer att bli helt fullmatat i mitt huvud nu haha!!
Nae vars, jag tycker att det här är jätteintressant och och alla nya rön och studier pekar ju på att vår tids senaste kost och livsstil är det som är orsaken till våra välfärdssjukdomar.
 
Jag måste klämma in lite träning utanför gymmet också eftersom det har varit svårt för mig att gå på mina vanliga pass, så om det bara kunde bli liiite mer vår så att man kunde njuta av löpturen också!
Men, om en vecka så ska vi på mässa i Milano och just nu är det iallafall 10° där =)
 

(Nya Morriz of Sweden)
 
Kram
//Jessica
Paleogodis, Recept Paleogodis, Praliner

Alla Hjärtans dag-praliner <3

Jag hoppas att alla har haft en härlig 'Valentin-dag'! Vi har haft en lugn och skön söndag. Vi tog en lååång sovmorgon och jag gjorde amerikanska blåbärspannkakor (paleo-isch) till frukost. Och under tiden som långkoket till middag stod på spisen så gjorde jag praliner. Tre sorter, varav en variant var formade som hjärtan förstås, dagen till ära. 
Jag har ett grundrecept som jag brukar använda, sen smaksätter jag det olika och formar dem olika.
Grunden är iallafall:
 
10-12 färska dadlar
1 dl raw kakao
1 msk kokosolja
 
Det mixar man ordentligt (jag använder faktiskt oftast hack-delen till min stavmixer.
Vill jag ha mintsmak så droppar jag i några droppar pepparmyntsolja, vill jag ha vanilj så en matsked vaniljpulver.
Nu köpte jag nyligen hem carobpulver som man kan använda istället för/eller tillsammans med kakao.
Det har en lite karamellig smak och kommer från Johannesbrödsträdet (fröna).
 
Så idag mixade jag...
 
10-12 färska dadlar
0,5 dl raw kakao
0,5 dl carobpulver
1 msk kokosolja
 
Jag delade degen i tre lika stora delar och smaksatte en del med mint, en del med torkade blåbär och en med vanilj (1 tsk eftersom det endast var 1/3 deg)
Efter man har format dem är det enklast att låta dem stå kallt en stund innan man doppar dem i choklad.
Jag använde vanlig 70% choklad idag för det var vad jag hade hemma men annars så kan man göra en mer paleo-vänlig choklad.
Jag gjorde dumle-formade mintpraliner, doppade i choklad och lite havssalt på.
...jag gjorde runda kulor med blåbärssmak, doppade i choklad och lite frystorkade björnbärssmulor på.
... och jag gjorde hjärtformade vaniljpraliner med frystorkade jordgubbar på.


Jag gillar små, små praliner och tar hellre flera stycken (eller bara en...) Så av den här degen fick jag ut 52 stycken små söta praliner...
 



Förvara i frys!
 
Kram och ha en fortsatt trevlig Alla Hjärtans-dag!
Mvh
J
Allmänt foto smink

Roligt med foto och smink...

Det är sååå mycket enklare att föreviga stunder nu än vad det var för bara tio år sen. Idag har man tillgång till kameran via mobilen hela tiden. De flesta av oss iallafall, jag vet några som fortfarande använder gamla hederliga mobiler för bara samtal och på sin höjd sms, ingen nämnd haha!
Men visst är det roligt att kunna ta kort så här och blir det inte bra så är det ju bara att radera!
Och för oss som aldrig blir bra på kort så finns det ju massor med filter och roliga appar som kan 'rädda' oss. =)
Just nu har jag hittat tillbaka till ColorSplash...



... man färgar helt enkelt det i fotot som man vill sätta fokus på. 
En annan app som jag tycker är kul är BigLens, då har man skärpa på det man vill visa och resten suddas...


... fokus på frostrosorna =)

En av anledningarna till att jag tycker att det här är roligt är väl att jag är helt novis inom fotografins konst. Men jag har iallafall införskaffat en Olympus som jag håller på att lära mig, för mobilen har ju trots allt sina begränsningar.

Det börjar ju bli mer och mer vanligt att man använder countoring när man sminkar sig, då behöver man ingen app eller filter, haha!
Här har jag börjat att öva (ska ju till Milano på mässa snart och då skulle det ju vara kul att kunna sminka sig snyggt!)
1. Vanlig sminkning fast efter en dag på jobbet...
2. Lagd kontur (efter instruktion från Google, haha)
3. Komplett med ögonskugga och läppglans. 

Jag har en hel del övning framför mig, men kul är det =)

Ha en trevlig lördagkväll och fira Allahjärtansdag ordentligt imorgon!
Kram
//J


Paleofika, Recept Kanelbullar, Kanelbullesemla

Kanelbullar!!!

Kanelbullens dag är ju i oktober men jag kan väl lägga ut ett recept på paleo-kanelbullar nu?
Om inte annat så för att blanda upp alla semlor som cirkulerar på media nu =)
Så här gör jag iallafall mina kanelbullar...
 


Kanelbullar10-12 st
 
Deg:
3 ägg
4 msk honung
0,5 dl kokosmjölk
0,5 dl smält ghee
2 msk kokosmjöl
1 msk potatismjöl (kan uteslutas)
2 dl mandelmjöl
2,5 msk fiberhusk
3 tsk bakpulver
2 tsk kardemumma
 
Fyllning:
2 msk rumstempererat/lätt smält ghee
1 tsk vaniljextrakt
2 tsk kanel
 
Pensling:
1 ägg
Riven kokos
 
Sätt ugnen på 175°.
Vispa ägg och honung poröst.
Rör i ghee och kokosmjölk.
Blanda torra ingredienser i en egen bunke.
Blanda alltsammans och rör om ordentligt till en deg.
Låt vila i ca 10 min.
Blanda ingredienserna till fyllningen, ska vara ganska lös (bredbar).
Platta ut degen på ett bakplåtspapper (OBS Kladdigt!) ca 40x25 cm.
Bred på fyllningen och använd dig av bakplåtspappret för att rulla ihop degen.
Skär i lagom stora bitar, snygga till dem lite och placera i bullformar.
Pensla med ett uppvispat ägg och strö riven kokos över.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min.
 
Sedan kunde jag ju inte låta bli att göra en 'semla' av en bulle idag iallafall =)
Jag rörde ihop 0,5 dl mandelmjöl med 2 tsk honung, 1 msk kokosgrädde och en dutt vaniljextrekt, delade bullen på mitten och bredde på mandelmassan. Spritsade på lite kokosgrädde och på med 'locket'. Voilá!!
 


Allt är möjligt, bara man vill =)
Kram
//J
 
 
Paleobröd, Recept Kokbananbröd

Ett bröd med kokbanan...

Jag gillar ju bröd som är lite sötare och gärna med mycket smak, men ibland vill man ha ett lite neutralare bröd där det är pålägget som blir det framträdande.
Dessutom har jag letat efter något att göra med kokbananerna som jag köpte.
 


Kokbananbröd, 1 limpa
 
3 gröna kokbananer (ca 360g skalade)
5 st ägg
80 ml smält kokosolja
0.5 tsk salt
2 msk kokosmjöl
 
Värm ugnen till 175°.
Olja en limpform med kokosolja.
Skala och skiva kokbananerna.
Lägg allt utom kokosmjölet i en matberedare och mixa väl.
Tillsätt kokosmjölet och blanda in det ordentligt.
Häll smeten i brödformen.
Grädda i 40 min, kolla med tandpetare att den är klar. (Torr sticka = färdig)
 
Förvara i tät påse i kyl eller i frys.
 
Det är som sagt ett väldigt enkelt bröd, både att göra och i smaken.
Men det bör ju gå bra att krydda eller tillsätta frukt om man vill =)
 
Kram
//J
Paleokyckling, Recept chickenfingers

Produktiv 'ledig' lördag...

Ensam hemma en lördag? Det kan ju vara dötrist och långtråkigt och alldeles ...  alldeles underbart!
Haha, inte riktigt så men jag fick tid att testa några nya recept idag!
Så dagen har tillbringats i köket och jag har bakat en paleolimpa med kokbananer som bas, kanelbullar och chokladbollar.
Jag har gjort en variant på frittata (eller fyra små) och jag gjorde chickenfingers till kvällsmat =)
 


Superenkelt recept!
Chickenfingers
1 kycklingfilé 
ghee
1 ägg
0,5 dl mandelmjöl
1 dl riven kokos
salt och peppar
ev vitlökspulver
Sätt ugnen på 200°.
Skär kycklingen i långa strimlor och stek i ghee, krydda efter smak.
Kycklingen ska inte var riktigt färdig, men nästan.
Låt strimlorna svalna och torka av dem.
Vispa upp ägget och blanda i kokos och mandelmjöl, krydda efter smak.
Täck kycklingen med smeten, ett riktigt kladdigt jobb och tidsödande. Ibland trycker jag bara fast smeten ovanpå och ner på sidorna.
Lägg på bakplåtspapper och baka i ca 20 minuter.
Servera med t ex guacamole (Jag mosar helt enkelt en avokado, kryddar den och har i hackade tomater, rör om och den är klar) och tomater.
 
Recept på mina övriga experiment i köket kommer vartefter =)





 
Kram
//J
 
Allmänt ingefära

Ingefära, ingefära och lite ingefära...

Jag erkänner, jag är lite periodare när det gäller smaker. Och just nu har jag snöat in på ingefära!
Jag har alltid varit svag för ingefära men de senaste dagarna har jag frossat i ingefära. Bäst är nog min ingefära/granatäpple-kombucha!
 

Supergod!
Jag river även ner lite färsk ingefära i min gröna morgondrink. Det piffar upp spenat och grönkål =)
 

... och ikväll rev jag ingefära över kycklingen när jag stekte den!
(Ingen bild för jag var så hungrig att jag åt upp den innan jag kom ihåg att ta kort, haha!)
 
Men att ha ingefära som last är ju ingen fara, det är ju bara bra för:
* ingefära innehåller massor med antioxidanter och är anti-inflammatorisk.
* ingefära ökar blodflödet och minskar risken för högt blodtryck, hjärtsjukdomar och stroke.
* ingefära minskar också risken för gaser och är toppen att äta om du har diarré eller mår illa.
* ingefära sägs bland annat mildra migränanfall
* och dessutom öker det förbränningen (enl en studie fr Columbia University)
 
Jag gör ju även citron/ingefärsdricka när jag är förkyld...
... och älskar théet från Pukka med ingefära =)
 

Ät och njut av ingefära!
Kram
/J

Visa fler inlägg