Härliga påsklediga dagar!

Vilken påsk det har varit! Underbart väder, Simon var hemma och syrran med familj var här.

Påsken började med lite soma moves på Frisk, underbar träningsform men jag har fortfarande lite problem med revbenen. 

Vi var på landet och åt en härlig påsklunch och smarrig paleofika.

 






Lite påskpynt på Viggedal, till och med på dass =) 




På fredagskvällen var vi hos pappa och han bjöd på grillat, fantastiskt gott som alltid.

Jag har haft lite långledigt i påsk, egentligen hade vi planerat in en solsemester men vi kunde inte riktigt bestämma oss vart vi skulle åka, så det blev renovering av torp och mys med släkt istället. Tyvärr har vi inte hunnit att träffa mamma och Calle men vi har iallafall pratat på facetime.

 

På påskaftonen åkte vi tillbaka ut till landet bara Martin och jag, vi fixade lite i trädgården och sedan tog vi varsitt glas rött och gick ner till bryggan. Solen låg på och det var fantastiskt skönt. Lite kort tog vi för ljuset var helt underbart. Sedan fick Martin för sig att ta ett kort på oss tillsammans och placerade telefonen på bryggan…

Ooops! Och där låg den i vattnet! Det roliga (?) är att det inte ens var en decimeter med ’öppet’ vatten, den borde egentligen ha landat på isen men men… 





Hoppas att ni har haft en lika bra påsk hittills som jag har haft, och att de närmaste dagarna blir lika bra de!!

 

Kram

//J

Allmänt, Recept Paleogodis, marsipan, påskgodis

Marsipan till påsk!

Jag älskar marsipan. I alla dess former. Jag har ett recept på paleomarsipan och det är i och för sig inte något raffinerat socker i men det är myyyycket honung =) Så det blir inte så ofta men så här till påsk istället för köpegodis...
Dessutom är den grymt jobbig rent fysiskt att göra, man ska först röra i 20 minuter och sedan 'vända' marsipanen tills den svalnat, cirka 25 minuter.
Så idag när vi kom hem från landet så gjorde jag marsipan medan Martin gjorde middagen.
Anledningen till att jag inte har skrivit här på ett tag (om man nu ska skylla på något) är att vi har renoverat ute på landet, nytt kök med mer arbetsytor och där man kan vara fler och laga mat samtidigt. 
Men det blir det mer om i nästa inlägg, vi ska ut till landet och göra det sista imorgon.
Men en liten sneakpeek iallafall...
 


 
Och här är mina marsipanfigurer, kycklingar och ägg som ska vara dekoration på påsktårtan.
Receptet på marsipanen finns i ett tidigare inlägg, sök på paleomarsipan i sökfältet bara.


 
 
Jag gjorde även en marsipanrulltårta som jag tänkte kunde vara god till kaffet i påsk. Kaffet som vi förhoppningsvis har ute på landet om vädret tillåter =)
Här har jag först gjort min pralindeg (samma sak där, recept finns i tidigare inlägg, sök på pralin)
Jag delade degen i två delar, kavlade ut den, kavlade ut marsipan ovanpå och bredde på en chokladblandning som jag brukar göra till glass. Den är inte helt paleo eftersom jag har chokladknappar i.
 
Choklad/mandelsås.
1 dl chokladknappar
2 msk mandelsmör
1 msk ghee
Blanda alla ingredienser.
Smält i vattenbad.
 
Jag använde mig av bakplåtspapper när jag rullade ihop rulltårtan, för att få en tight och jämn rulle.
Jag använde samma chokladsås ovanpå 'rullen' och strödde riven kokos ovanpå.
Låt den stelna i frys/kyl. och skär i lagom stora skivor.
 

Som sagt imorgon är det mer köksrenovering som står på schemat och förhoppningsvis så kommer det lite bilder =)
 
Kram
//J
 

Världens bästa mat - en hyllning till ägget.

Ägg måste ju ändå vara den absolut bästa råvaran?! Med möjlighet till så många variationer och så fullpackad med bra energi, fast ändå i mina ögon helt oslagbar i den enklaste varianten av alla - kokt!

Jag gillar äggröra, stekt ägg och omelett också förstås =)
Och deviled eggs blir det på påskbordet. 
Det finns nog ingen bättre och näringsrikare snabbmat heller. 
Om man bara har ägg hemma så kan man trolla ihop något att äta, frittata på rester är en stående favorit hos mig eller bara ägghack med majonnäs. 

Så nu ser vi fram emot påsk då vi ska frossa extra mycket i ägg =)



Kram
//J
Allmänt Mido, Milano, Milanomässa

Milano, modestaden!

Nyligen var vi på optikmässa i Milano, Midomässan 2016. Milano är en helt fantastisk stad även om den inte visade sig från sin bästa sida just de här dagarna, det var regnigt och några ynka plusgrader.
Men men, vi var ju där för att jobba =)
Det blev tre fullspäckade dagar där lördagen började med att flyget lyfte 06:00. Det var första gången som jag flög från Linköpings flygplats, riktigt smidigt.
Lite att läsa på flyget...


Vi mellanlandade i Köpenhamn och sedan till Milano. Och från flygplatsen direkt till mässan.
Det första vi ser när vi närmar oss entrén är den svenska flaggan som hängde över Morriz of Swedens monter, vilket välkomnande!
Morriz of Sweden hade en ljus och tydlig monter och en livs levande viking! Supertrevlig personal också men det visste vi ju förstås =)


Vi minglade lite innan vi traskade över till nästa hall för att hälsa på i Inspecs monter och prata lite med Liam. Det är en monter som är uppbyggd som en liten stad med fyra hus och en 'High street' i mitten. Fantastiskt fin och den vann också priset för bästa monter 'BeStand Mido 2016'. Det sitter nog i detaljerna, de hade t om en konstgjord duva som spred sitt träck på fasaden =)
Jättefina bågar också förstås, vi kikade lite extra på Radley.
 


När man går på en så stor mässa som Mido är så är det lätt att man 'inte ser skogen för alla träd'. Alla tävlar om att vara den mest spektakulära. T ex så hade en monter en röd sportbil och en jacuzzi med två tjejer i minimala röda baddräkter bredvid. Kommer jag ihåg montern? Ja. Kommer jag ihåg vem som hade montern? Nej.
Martin tog lite kort iallafall =)
 




Jag kommer heller inte ihåg vem som hade en Airstream och serverade dricka ur den...
Oakley hade t ex kört in en stor militärlastbil i sin monter, bara den tog upp ungefär lika mycket plats som en normalstor monter.
 
I en av hallarna hade de 'tapetserat' golvet, motivet syntes inte när man tittade nedåt men om man tittade upp i speglarna i taket...


Vi spanade också in lite tekniska prylar, inte min grej riktigt men ändå kul att se vad som går att göra med ny teknik.


Jag skrev ju i ett tidigare inlägg hur jag rent fysiskt reagerade på maten i Milano (mitt eget fel förstås) men vi åt mycket god och nyttig mat också. På mässan fick jag ett ägg av Tessie, ägg är och förblir det bästa mellanmålet.


Och det var även underbara Tessie som såg till att vi fick jordgubbar till frukost!
 

Sammanfattningsvis så var det roliga, intensiva och lärorika dagar...
Jag hade tagit med mig skor med riktigt höga klackar men jag vågade inte balansera på dem pga att jag hade ont i revbenen så jag använde mina gamla stövletter. Sköna och lagom klack, lika bra det annars hade jag haft jätteont i fötterna efter allt gående och stående påbetonggolv...
 


... fast vi hade ju tid att vara liiite galna också, haha! 



Kram
//J
 
Allmänt, Träning Frisk, FriskSport, soma, träning

Soma som rehab?

Igår trotsade jag mina revben och körde soma på kvällen. Det är 17 dagar sedan jag knäckte mina revben och läkarna sa att det skulle ta 4-8 veckor innan jag kunde träna igen. Men att klättra på väggarna är inte bra det heller! Jag är van att träna 4 gånger i veckan och att inte få röra på sig är psykiskt nedbrytande...
 
Så igår gick jag på soma moves. Med inställningen att ta det riktigt lugnt och försiktigt. Och det gjorde jag, jag gjorde rörelserna extremt långsamt och vissa övningar gick inte alls.


Men soma är ju mjuka, naturliga rörelser och framförallt är andningen viktig! Den gör ju att smärtan blir uthärdlig.
Visst fick jag tårar i ögonen både fem och sex gånger under passet MEN det gick, smärtan blev hanterbar!
 
Varför ska man göra det här då? Bättre att vila, va?!
Nähä du! Igår satte jag revbenen på plats och idag sitter de på rätt ställe!!
Istället för att sitta hopkurad och försöka att skydda ena sidan med armen så sträckte jag på mig, andades djupa andetag där jag förut bara vågat att andas ytligt och det som gjorde jätteont igår på passet har gjort att det känns mycket bättre idag!
I två veckor har jag sagt att 'det flyttar på sig', 'revbenet sitter inte på rätt ställe' men igår hamnade det rätt.
Jag har fortfarande ont, det var ju inte så att det läkte där på 45 minuter men förutsättningarna förbättrades nog avsevärt.
 
Jag tror ju på rörelse och andning, lite back to basic, ge kroppen det den är byggd för. Jag tror att soma som rehab-träning kan vara ett bra alternativ, mycket tack vare andningen men också att det är ett ganska prestationslöst sätt att träna. Man gör det kroppen klarar av, man kan pressa sig eller bara rehaba. Eller varför inte bara en rörlig meditation?
 
Jag är superglad att 'mitt' gym (världens bästa Frisk Sport & Fitness) tog upp soma. Och superglad att världens bästa Marta har passet <3
 


Nu kör vi, tänker inte göra som läkarna säger, jag känner min kropp bäst själv, så det så!
 
Kram
//J
Allmänt Viggedal, renovering, wonderbag

Förberedande inför vår och påsk...

Alla som känner mig vet att jag älskar att renovera! Och inte bygga nytt, utan jag gillar det gamla och vill att man tar till vara på den stil som huset hade från början. Är det ett torp från 1800-talet så ska det påminna om ett torp från 1800-talet. Är det ett funkishus så ska det inte ha spröjsade fönster! På samma sätt som att våra möbler och den lantliga stil som vi hade på vår gård (från 1860) faktiskt inte passar så jättebra i lägenheten från 2006.
Har man den här inställningen så blir implementeringen av kök och badrum ganska svår i ett torp anno 1822 utan el och vatten...
Sedan fattar till och med jag att det bör vara funktionellt också =)
 
I helgen var vi ute vid torpet för att göra i ordning det inför våren. Vi städade undan en hel del men framförallt så satte vi dit en dörr mellan glasverandan och stora salen, och så förberedde vi för köksrenoveringen som börjar nästa helg. Kan knappt vänta!!
 
Det var strax över noll grader men det kändes ändå som om det låg vår i luften. Solen tittade till och med fram lite och framför dasset hade snödroppar kommit upp!
 



Vi fikade förstås =)
 

Och så hade jag förberett ett långkok i min Wonderbag...
 


Här är den hemma i lägenheten och nedan står den och gottar till sig i torpets kök.
 

Och på kvällen kunde vi njuta av en rosmarindoftande gryta med härligt mört kött. Till det hade vi rotfruktsmos.
(Kombucha med blåbärsmak i flaskan)
 

Och rejäl mat behövde vi, man blir hungrig av att renovera =)
Och köket ska få ett rejält lyft!
Så här såg det ut när vi åkte därifrån i söndags. Men nästa gång så ska iallafall tapeterna vara uppe =)
 
 





Så, nu är min lunchrast snart slut. Ursäkta om det blev ett lite rörigt inlägg...
Ikväll ska jag testa att köra soma, hoppas att mina revben håller!
 
Kram
//J
 
Allmänt Psoriasis

En halv pizza och en pastalunch senare...

Det tog bara en halv pizza och en pastalunch för att sabotera det som jag byggt upp under månader av glutenfri kost. 
När vi var i Milano den här helgen (på Optikmässa, det kommer mer om den senare) så tyckte jag att det var ok att slarva lite. Jag menar, hur ofta är man i Italien? Och både pastan och pizzan var jättegoda!
Det här var på söndagen och på tisdagmorgon så ser jag ut så här...
 

Äckligt va?! Jag funderade ett tag om jag verkligen skulle lägga upp bilden här, men samtidigt så får man så ofta höra att 'lite gör väl inget', 'du som är så smal kan väl äta vad du vill','Du åt ju gluten förr' - så med det här vill jag visa att det påverkar JÄTTEMYCKET!
Min psoriasis har blommat ut igen och jag som varit helt symptomfri!!
Och det här är alltså bara en tallrik med pasta och en halv pizza!
Innan jag började med paleo så hade jag alltid så här, och som den autoimmuna sjukdomen som det ju är så vill den ju bryta ner hela kroppen, step by step. Och nästa steg är psoriasisartrit. Då sätter det sig på lederna också. Jag hade symptom på det innan jag började med paleo men eftersom jag ändrade min kost så fick jag aldrig det och det är jag grymt tacksam för. 
Det här är några bilder på psoriasisartrit från psoriasisforbundet.se 
 


Definitivt en anledning att tänka på vad man stoppar i sig!
Strikt paleo och AIP har hjälpt mig förut så gissa om jag är glad att Cecilia och Karl har gett ut en kokbok, den kommer att komma väl till pass nu!



Så om nån ser mig äta gluten så snälla, stoppa mig!
 
Kram
//J
 
 
 
Visa fler inlägg