Tredje advent...

Tredje söndagen i advent började med en god frukost, lite kämpande att få bort ett riktigt tjockt lager med is på bilen och en härligt jobbig soma med bästa Marta. Såå roligt att både träffa och träna med henne igen, nu var det ett tag sen.
Sen bar det iväg ut till Viggedal och där är det så vackert med all den orörda snön, allt är krispigt vitt och fint!
Vi tog hem årets gran, stor och fin, den gick knappt igenom dörren =)
 
(Här ligger ju faktiskt granen ner...)
 
Vi passade ju givetvis på att utnyttja de få ljusa timmarna med en längre skogspromenad med start utmed sjön - har jag sagt att det är otroligt vackert här? Jag vet att jag tjatar men det är min favoritplats =)
 
Fruset paradis...
 
Och hemma väntade slowcookern med en fin nötstek, en perfekt söndagsmiddag!
Igår bakade jag mitt vörtbröd som jag gör inför varje jul. Jag äter ju inte mycket bröd men det här bara måste jag ha till julskinkan =)  http://vidmittbord.se/2015/december/vortbrod.html
 
Hoppas att ni tar det lugnt och sansat nu sista veckan inför jul!
Kram
//Jessica
 
Allmänt, Paleofika, Recept Saffransgrottor

Saffansgrottor...

När jag var ledig i måndags så bakade jag bland annat dessa juliga kakor.
De påminner om hallongrottor men med saffran och sylten är lingon, blåbär och hallon.
Sylten är egentligen de mosade bär som blev över när jag gjorde saften till gummies =)
 
 
Saffransgrottor ca 12 st
 
2,5 dl blancherat mandelmjöl
0,5 dl cassavamjöl (går att byta mot potatismjöl)
1 krm himalayasalt
1 krm bakpulver
4 msk ghee
1 msk flytande honung
knappa 0,5 dl sylt eller mosade bär (lingon, blåbär...)
 
Sätt ugnen på 180°
Smält ghee i en liten kastrull
Blanda torra ingredienser i en liten bunke
Rör i ghee och honung och blanda väl
Forma bollar och gör ett hål för sylten
Placera bollarna på en plåt med bakplåtspapper
Klicka i lite sylt
Grädda i 180° i 12-14 min, de ska bli lite gyllenbruna
Låt svalna på plåten
 
Jag älskar ju saffran, så så här års blir det mycket av den varan, både i mat och bakverk!
 
Kram
//Jessica
Allmänt, Recept Paleogodis, Saffranskolor

Saffranskolor!

Ledig dag betyder lek i köket =)
Idag tog jag kompledigt från optiken och lade lite tid i köket, det var ett tag sen som jag hade tid att experimentera lite.
Och med julen som närmar sig med stormsteg så blev det ju naturligt att använda saffran idag =)
Så saffranskolor fick det bli!
 
 
Men jag började att göra gummies med smak av lingon, blåbär och hallon...
 
Gummies
 
80 ml färskpressad juice (idag gjorde jag 'saft' av frysta lingon, blåbär och hallon)
1 msk honung
1 1/2 msk gelatin
 
Blanda juice och honung i en liten kastrull.
Strö över gelatinpulvret och blanda väl.
Låt vila i ca 5 min.
Smält sedan blandningen på medelvärme i 5 min samtidigt som du rör hela tiden.
Häll i små formar och frys i 20 minuter.
Förvara i kyl.
 
Så här såg det ut ett tag i köket idag - färdiga gummies och saffranskola på gång =)
 
 
Saffranskola
 
3,5 dl kokosmjölk
1 dl lönnsirap
0,5 dl honung
4 dl kokossocker (hu, jag vet, det är inga nyttiga kolor!)
1,75 dl vatten
1 tsk havssalt
0,5 g saffran
1 krm vanilj
2 msk ghee eller kokosolja
 
Blanda vatten och kokossocker i en tjockbottnad kastrull, smält samman på medelvärme utan omrörning.
Blanda resten av ingredienserna i en annan kastrull och smält samman på medelvärme.
När sockret löst upp sig helt så blanda i kokosmjölksblandningen lite i taget, rör hela tiden.
Sedan är det bara att låta puttra under konstant omrörning tills det går att göra ett kulprov.
(Det tar lite olika lång tid men mellan 30-50 min)
Häll ut smeten på smörat/oljat bakplåtspapper, låt svalna och klipp eller skär i bitar.
Slå in i smörpapper och förvara i kylskåp.
Farligt goda =)
 
Jag fick ju lite lingon, blåbär och hallonrester över från gummiestillverkningen, det använde jag till kakor. Med saffran också förstås =)  Recept kommer senare.
 
 
Imorgon blir det optik som vanligt, ha en bra vecka!!
 
Kram
//Jessica
 
Visa fler inlägg