Allmänt, Recept Paleogodis, Saffranskolor

Saffranskolor!

Ledig dag betyder lek i köket =)
Idag tog jag kompledigt från optiken och lade lite tid i köket, det var ett tag sen som jag hade tid att experimentera lite.
Och med julen som närmar sig med stormsteg så blev det ju naturligt att använda saffran idag =)
Så saffranskolor fick det bli!
 
 
Men jag började att göra gummies med smak av lingon, blåbär och hallon...
 
Gummies
 
80 ml färskpressad juice (idag gjorde jag 'saft' av frysta lingon, blåbär och hallon)
1 msk honung
1 1/2 msk gelatin
 
Blanda juice och honung i en liten kastrull.
Strö över gelatinpulvret och blanda väl.
Låt vila i ca 5 min.
Smält sedan blandningen på medelvärme i 5 min samtidigt som du rör hela tiden.
Häll i små formar och frys i 20 minuter.
Förvara i kyl.
 
Så här såg det ut ett tag i köket idag - färdiga gummies och saffranskola på gång =)
 
 
Saffranskola
 
3,5 dl kokosmjölk
1 dl lönnsirap
0,5 dl honung
4 dl kokossocker (hu, jag vet, det är inga nyttiga kolor!)
1,75 dl vatten
1 tsk havssalt
0,5 g saffran
1 krm vanilj
2 msk ghee eller kokosolja
 
Blanda vatten och kokossocker i en tjockbottnad kastrull, smält samman på medelvärme utan omrörning.
Blanda resten av ingredienserna i en annan kastrull och smält samman på medelvärme.
När sockret löst upp sig helt så blanda i kokosmjölksblandningen lite i taget, rör hela tiden.
Sedan är det bara att låta puttra under konstant omrörning tills det går att göra ett kulprov.
(Det tar lite olika lång tid men mellan 30-50 min)
Häll ut smeten på smörat/oljat bakplåtspapper, låt svalna och klipp eller skär i bitar.
Slå in i smörpapper och förvara i kylskåp.
Farligt goda =)
 
Jag fick ju lite lingon, blåbär och hallonrester över från gummiestillverkningen, det använde jag till kakor. Med saffran också förstås =)  Recept kommer senare.
 
 
Imorgon blir det optik som vanligt, ha en bra vecka!!
 
Kram
//Jessica