Allmänt AIP, psoriasisartrit

Dags att ta det hela på allvar!

Jag har kramp i käkarna efter att bitit ihop dem så hårt hela vägen hem från jobbet i Hässleholm. Bara för att inte börja att skrika eller gråta av smärta. Jag har svårt att sitta eftersom min höft gör ont, lätt att åka tåg i två timmar då! Tjejen bredvid mig trodde nog att jag hade myror i brallan eftersom jag bytte ställning hela tiden.
 
Jag har ju berättat att jag har en (av flera) autoimmun sjukdom som heter psoriasisartit och den blommar upp i perioder, så kallade skov. Det är som att dansa jenka ungefär, ett skov är två steg närmare sjukdomen och så går det tillbaka ett steg. Det blir nästan aldrig som det var innan. 
 
Med min kost de senaste åren så har jag hållit sjukdomen i schack men det är alltid värst för mig under den kalla årstiden. Psoriasisartrit börjar oftast i händerna och om man inte kan hålla det i schack så fortsätter det oftast till knän och höfter tills man till slut har det i alla leder.
Och jag har till och från det senaste året känt av min högra höft men jag har trott att det varit muskulärt eftersom jag tycker att smärtan kommer mer från höft/säte och inte höft/ljumske som är det vanligaste. Jag har använt mig av foamroller men det har inte hjälpt. Och nu är det konstaterat att det inte är muskulärt utan artriten har spridit sig till höften.
 
Det finns ju olika 'grader' av paleo och när jag rekommenderar 'grad' till mina klienter så tar jag ju hänsyn till deras individuella förutsättningar. En av de striktaste varianterna är AIP, autoimmuna protokollet. Det är en elimineringskost där man återintroducerar efter en viss tid och som det hörs på namnet så är den speciellt anpassad för de med autoimmuna sjukdomar. Som förresten är den snabbast växande gruppen av välfärdsjukdomar.
 
Jag har trott att jag skulle kunna 'klara' mig på en liberal paleovariant med 80% strikt och 20% inte lika strikt men det är nog dags att inse att jag behöver skruva till min egna kost.
För det är inte bara det att det gör förgjordat ont, nu har det börjat synas också =(
 
Så här ser mitt pekfinger ut när svullnaden som jag haft de senaste månaderna gått ner...
 
Det är som en lite 'näbb' vid leden, det är skelettet som blir deformerat och det går tyvärr inte tillbaka...
Goggla på psoriasisartrit och du får se några riktigt hemska bilder!
 
Så nu är Cecilias nyaste bok inhandlad för AIP inspiration, och det dags att skärpa till sig, jag vet hur jag ska göra men det ska göras också. Typiskt att det skulle till ett skov för att jag skulle få tummen ur.
 
 
Nässla, nypon, gurkmeja och ingefära är några nyckelingredienser i min kommande kost.
 
Imorgon är jag ledig från optiken så då ska det planeras recept och träning anpassat för AIP.
Hoppas på mindre smärta imorgon, under tiden som jag skrivit det här inlägget så har jag bytt plats tre gånger, suttit med kudde, utan kudde och det sista står jag upp och skriver...
 
Jaja, kram på er och förlåt mig mitt gnäll =)
 
Puss!
//Jessica