Allmänt, Recept Kombucha, islatte, Mandelmjölk

Mandelmjölk och islatte <3

De få gånger som jag saknar mjölk så brukar jag oftast ersätta det med kokosmjölk men ibland, som till vaniljlatten så passar mandelmjölken allra bäst. Och självklart är hemmagjord bäst, helt utan tillsatser!
I vanliga fall så gör jag den ganska enkelt. Jag blötlägger först mandlarna och låter det stå över natten, eller åtminstone åtta timmar. Sedan sköljer jag dem noga i kallt vatten innan jag mixar 1-1/2 dl mandlar med 1 liter vatten. Jag silar sen mjölken genom en nötduk och förvarar i glasflaska i kylskåpet, håller ca fyra dagar.
Eftersom skalet är kvar så blir den mjölken lite brunaktig och även om jag silat den flera gånger så upplever jag att den skiktar sig ganska lätt. I och för sig inget problem, bara att skaka =)
 
Men när jag gör den till vaniljlatten så skållar och skalar jag mandlarna efter blötläggningen, det försvinner säkert lite vitaminer men det får jag i mig på annat sätt =)
Jag tar också lite fler mandlar per liter vatten, ca två dl istället.
Och när jag mixar så har jag i en tsk vaniljpulver.
 
 
Kaffet kallpressar jag, det blir godast. Jag laddar pressen med kaffe och kallt vatten, låter det stå över natten eller minst åtta timmar i kylskåpet innan jag pressar det.
En del kaffe och två delar mandelmjölk, förstärk smaken med lite vaniljextrakt om ni tycker att det behövs och kanske en gnutta honung om man vill ha det sötare. Och massor med is förstås =)
En nyttigare islatte och sen är dagen räddad =)
 
Du har väl inte missat att jag är en av tre admins för Paleo Sverige-gruppen på Facebook? Vi har även en sida på Facebook och nu har vi startat upp ett Instagram-konto också så följ oss gärna på paleo_sverige
Det är tänkt som ett stafettkonto där både medlemmar och admins gör inlägg, man har en vecka i taget.
Jag hade första veckan (vi har bara haft den i treveckor) men eftersom det blev ett tapp den här veckan så delar jag och Tine (en av admins) på den. Sen kommer det lite nya ansikten =)
 
Sitter just nu på ett fullsatt tåg hem från jobb i Hässleholm och mumsar på mina äppelkaksbollar, recept från Under Vårt Tak. Perfekt när det dröjer lite innan middagen
 
Hörs snart! Kram
//Jessica
 
Visa fler inlägg