Allmänt, Recept Kombucha, islatte, Mandelmjölk

Mandelmjölk och islatte <3

De få gånger som jag saknar mjölk så brukar jag oftast ersätta det med kokosmjölk men ibland, som till vaniljlatten så passar mandelmjölken allra bäst. Och självklart är hemmagjord bäst, helt utan tillsatser!
I vanliga fall så gör jag den ganska enkelt. Jag blötlägger först mandlarna och låter det stå över natten, eller åtminstone åtta timmar. Sedan sköljer jag dem noga i kallt vatten innan jag mixar 1-1/2 dl mandlar med 1 liter vatten. Jag silar sen mjölken genom en nötduk och förvarar i glasflaska i kylskåpet, håller ca fyra dagar.
Eftersom skalet är kvar så blir den mjölken lite brunaktig och även om jag silat den flera gånger så upplever jag att den skiktar sig ganska lätt. I och för sig inget problem, bara att skaka =)
 
Men när jag gör den till vaniljlatten så skållar och skalar jag mandlarna efter blötläggningen, det försvinner säkert lite vitaminer men det får jag i mig på annat sätt =)
Jag tar också lite fler mandlar per liter vatten, ca två dl istället.
Och när jag mixar så har jag i en tsk vaniljpulver.
 
 
Kaffet kallpressar jag, det blir godast. Jag laddar pressen med kaffe och kallt vatten, låter det stå över natten eller minst åtta timmar i kylskåpet innan jag pressar det.
En del kaffe och två delar mandelmjölk, förstärk smaken med lite vaniljextrakt om ni tycker att det behövs och kanske en gnutta honung om man vill ha det sötare. Och massor med is förstås =)
En nyttigare islatte och sen är dagen räddad =)
 
Du har väl inte missat att jag är en av tre admins för Paleo Sverige-gruppen på Facebook? Vi har även en sida på Facebook och nu har vi startat upp ett Instagram-konto också så följ oss gärna på paleo_sverige
Det är tänkt som ett stafettkonto där både medlemmar och admins gör inlägg, man har en vecka i taget.
Jag hade första veckan (vi har bara haft den i treveckor) men eftersom det blev ett tapp den här veckan så delar jag och Tine (en av admins) på den. Sen kommer det lite nya ansikten =)
 
Sitter just nu på ett fullsatt tåg hem från jobb i Hässleholm och mumsar på mina äppelkaksbollar, recept från Under Vårt Tak. Perfekt när det dröjer lite innan middagen
 
Hörs snart! Kram
//Jessica
 
Allmänt abergsroadtrip18

Sista delen av #abergsroadtrip2018

Jag har haft lite mycket att göra och t om haft lite 'datorrestriktioner' - men här kommer iaf sista delen från vår semesterresa i Europa 2018.
 
Vi lämnade Kroatien bakom oss för att ta oss till Zell am See. GPSen visade två vägar, den ena utmed autobahn och den andra bland bergen. Den bland bergen var bara 20 minuter längre så vi valde den förstås.
Och den var jättevacker! Branta backar med berg på ena sidan och stup på andra.
Men döm om vår förvåning när vägen plötsligt tar slut!
Vi kom in i en liten by med en järnvägstation, några små fina hus och vackra trädgårdar - och en vändplan?!
Det tog ett tag innan vi insåg att andra bilar körde på tåget! Jaha, here we go tänkte vi, alternativet vara ju att ta en omväg på fyra timmar och det hade vi inte lust med när vi var så nära målet.
Och återigen så är jag sååå tacksam att vi har valt en lite bil. Man fick vara som högst 2,80 hög och 2,10 bred.
Siri är 2,83 hög och 2,05 bred så vi kom precis igenom 'måttstocken'.
Det kändes lite konstigt att lämna bilen på tågvagnen och gå fram och sätta sig i passagerarvagnen men egentligen så är det ju inte konstigare än att åka färja.
Tågresan gick rakt igenom berget och mindre än trettio minuter senare så var vi framme för avstigning.
Efter en liten stund så var vi framme vid Zell am See, denna fina stad som nog är vackrast sedd från ovan =)
 
 
Uppe på topparna var det kyligt så på med varma kläder =)
Vi kommer definitivt att komma tillbaka till de här begen för att vandra när vi har lite mer tid.
Efter Zell am See så började vi att röra oss hemåt och det är väldigt vackert i Sverige också =)
 
Nu börjar vi komma in i vardagen på riktigt igen, det har varit mycket att göra och tyvärr har bloggen hamnat ganska långt ner på min prioriteringslista men jag har saknat att skriva här så jag får helt enkelt ta mig i kragen, haha! Och jag måste verkligen sålla lite bland mina bilder...
 
Kram
//J
 
Visa fler inlägg